Det rör sig om två slott och 12 000 hektar mark. En samlad egendom till ett värde av runt tre miljarder kronor. Inte småpotatis, ens för de adliga.

Som DN berättade tidigare i somras pågår en infekterad fejd om ett av Sveriges sista kvarvarande fideikommiss, Trolle Ljungby och Årup, i trakterna runt Åhus och Sölvesborg. Greven Hans-Gabriel Trolle-Wachtmeister, hade ensam basat över egendomen sedan 1956, och dog i fjol, 100 år gammal. Bland de sörjande fanns den svenska kungafamiljen.

Hans-Gabriel Trolle-Wachtmeister och hans fru Alice Trolle-Wachtmeister, som dog 2017, fick aldrig några egna barn. I stället är det brorsonen, industrimannen Claës Trolle-Wachtmeister, som är efterträdare till fideikommisset. Lagen om avveckling av fideikommiss ger honom rätt till halva egendomen och till huvudsätet Trolle Ljungby gods. Mer än så ville greven de sista åren av sitt liv inte ge honom.

En annan adelsfamilj, grevens mer avlägsna släktingar, friherre Hans von Blixen-Finecke och hans fru, överhovmästarinnan Kirstine von Blixen-Finecke, skrevs 2020 in som arvtagare till delar av egendomen och ett av slotten.

Claës Trolle-Wachtmeister väljer nu att stämma paret von Blixen-Finecke, det var Kristianstadsbladet först med att rapportera om. Makarna anklagas för att ”genom otillbörlig påverkan” ha förmått den gamle greven att mot slutet av sitt liv upprätta nya testamenten. Även godsets jägarmästare ska ha medverkat.

Stämningsansökan är omfattande. 69 sidor och över 50 bilagor har lämnats in till tingsrätten i Kristianstad av Claës Wachtmeisters advokater.

Claës Trolle-Wachtmeister vill att tingsrätten ogiltigförklarar testamentet gällande både fideikommissegendomen och den privata egendomen. Han menar att Kirstine och Hans von Blixen-Finecke ”har förverkat sin rätt att över huvud taget ta arv eller testamente” efter den gamle greven.

Skälen är att greven mot slutet av sitt liv hade ”allvarliga hälsoproblem” och led av förvirring och ”minnessvaghet”. Han var 97 och 98 år när de nya testamentena upprättades. Grevens hälsotillstånd gjorde honom lättpåverkad och beroende av personerna i hans omgivning, enligt Wachtmeister.

Kirstine von Blixen-Finecke är överhovmästarinna vid hovet och en av drottning Silvias närmsta medarbetare. Som överhovmästarinna har hon en rådgivande funktion och medverkar ofta vid statsbesök och andra ceremonier. Hans och Kristine von Blixen-Finecke hade ännu inte hunnit gå igenom stämningsansökan när DN ringer upp.

– Jag har inga kommentarer, säger Hans von Blixen-Finecke.

Redan i våras bemötte makarna anklagelserna om att de skulle ha påverkat greven under hans sista år i livet, i ett yttrande till Kristianstads tingsrätt.

”Hans och Kirstine von Blixen-Finecke har inte haft något inflytande över grevens testamenten”, skrev parets jurister.

Det är inte första gången som efterträdaren och hans son, Carl-Fredrik Wachtmeister, argumenterar för att testamentena bör ogiltigförklaras. Carl-Fredrik Wachtmeister sa tidigare i somras i en intervju med DN att greven under hela sitt liv arbetat för att hålla ihop fideikommisset och föra det vidare – och att hans kursändring knappast uppstått ur tomma intet.

– För mig handlar det om två saker. Det ena är att hålla ihop godset. Det är 250 år av familjehistoria, med stort kulturvärde, sa han och fortsatte:

– Han skyddade varje millimeter av fideikommisset till varje pris. De sista åren var han väldigt gammal och sjuk. Han gjorde en helomvändning och splittrar nu godset. Något har gått väldigt fel till, det är därför det är så upprörande, sa Carl-Fredrik Wachtmeister.

I våras erbjöd Claës och Carl-Fredrik Wachtmeister paret von Blixen-Finecke ett förlikningsavtal, som ett försök att köpa ut dem. Det ska von Blixen-Finecke ha tackat nej till.

Läs mer:

Infekterad släktstrid om grevens miljardarv

Fakta.Trolle Ljungby är ett av Sveriges sista fideikommiss

Greve Hans-Gabriel Trolle Wachtmeister gick bort i november i fjol, 100 år gammal.

Han har sedan 1956 varit fideikommissarie och basat över ägorna kring Trolle Ljungby och Årup slott i Skåne.

I dag finns ett fåtal fideikommiss kvar i Sverige. Trolle Ljungby och Årup är två av dem (som samlats under huvudsätet Trolle Ljungby).

I grevens sista testamenten beslutade han att dela upp egendomen och splittra godset.

I Sverige blev fideikommiss som ägandeform vanliga bland adeln på 1600- och 1700-talen.

1963 beslutade riksdagen att fideikommissen ska avvecklas när innehavaren dör, med möjlighet till vissa undantag. Från 1990-talet gjorde flera regeringar undantag och sa ja till förlängningar.

Share.
Exit mobile version