På tisdagen presenterade Statens haverikommission, SHK, slutrapporten om skredet på bergssluttningen intill E6 i höjd med Stenungsund.

– Vid västra fastighetsgränsen var uppfyllnaden av jordmassor tio meter över tillståndet, säger utredningsledaren Alexander Hurtig när han förklarar vad de anser var huvudskälet till skredet.

– Det blev en överbelastning av marken.

De enorma mängder jord och lera som smulade sönder motorvägen klockan 01,39 natten mot 23 september 2023 hade kunnat sluta även i mänskliga katastrofer. Sju fordon fastande i leran men bara tre personer skadades, alla lindrigt.

Utöver SHK deltog också myndigheterna Statens geotekniska institut, SGI, och Sveriges geologiska undersökning, SGU, vid presentationen om slutsatserna.

Slutrapporten är också ett viktigt dokument för chefsåklagare Daniel Veivo Pettersson som i mars i fjol delgav tre personer misstanke om grov allmänfarlig vårdslöshet, grov vållande till kroppsskada och otillåten miljöverksamhet.

De misstänkta är bland andra vd:n för företaget som bygger företagsparken på sluttningen och chefen för det schaktningsföretag som utfört arbetena med att flytta jordmassor till området.

”Förhållandena i utredningen är i dag i stort sett desamma. Haverikommissionens rapport blir viktig för oss. När den kommit kan vi börja planera för nästa steg”, skriver åklagaren till DN, och han har också understrukit att det ännu inte är klart om åtal alls kommer att väckas.

I den slutrapport som haverikommissionen nu presenterat pekas alltså fyllnadsmassorna som schaktades på sluttningen ut som det sannolika huvudskälet till att marken kollapsade, det var också vad som låg till grund för åklagarens brottsmisstanke.

Situationen bedöms ha förvärrats av att det hade regnat mycket, och att underlaget för detaljplanen om markförhållandena hade brister. Därför får Stenungsunds krommin kritik.

– På kartan i detaljplanen som visar att där fanns en bergskant på sluttningen var det egentligen ett tio till femton meter djupt jordlager, sa utredningsledaren Alexander Hurtig under haverikommissionens presskonferens.

De tre brottsmisstänkta har inte velat kommentera saken i media, men nu framgår det av dokument som de skickat in till haverikommissionen att de helt avfärdar att de skulle ha gjort något fel.

Tvärtom menar de, genom den advokatbyrå de anlitat, i en egen sammanställning över schaktmassorna som de hävdar förts dit, och genom ett sakkunnigutlåtande de inhämtat från professorn i geoteknologi vid KTH Stefan Larsson, att skredet mycket väl kan ha andra orsaker, börjat på andra platser – och att situationen försvårats av en bristfällig markundersökning av företaget som utförde den som grund för detaljplanen.

Ett exempel: Schaktföretagets chef skriver i yttrandet att åklagare och polis ”påstått att område B4 har tillförts 57 000 kubikmeter massor”. Det avfärdas genom att de anlitat ett företag som utifrån angivna höjder och inmätningar ”beräknat vilka massor som tagits bort respektive tillförts området, varvid det framgår att områdets massbalans uppgår till 11 500 kubikmeter”.

För att illustrera saken vad det hade inneburit om uppgiften om hela 57 000 kubikmeter tillförts, har de på en karta ritat ”en pyramidliknande form med en högsta punkt på +85 meter, vilket påvisar orimligheten (…}”.

Professor Stefan Larsson skriver i sitt yttrande över den preliminära rapporten från haverikommissionen, som skickades ut på remiss i vintras, att ”det kan vara en belastning i slänten som initierat skredet, men detta har inte klarlagts med de analyser som presenteras i SHK:s utredning”.

Han menar också att utredningen är ”ofullständig eftersom den inte ger en tillräckligt bra bild av jordens verkliga beteende och skredförloppet, särskilt då den lättvindigt avfärdar flera alternativa scenarier.”

Professor Larsson menar att ett scenario där skredet i stället börjat ned mot Norumsån och sedan fortskridit upp mot E 6 och stödslänten har avfärdats av SHK och SGI ”på ett alltför lättvindigt och bristfälligt sätt”.

Vidare menar han att han inte ”funnit några fakta” i varken SHK:s, SGI:s eller SGU:s rapporter ”som påvisar att slänten uppförts (av schaktbolaget, DN:s anm) upp till 10 meter över markens grundnivå”.

På fråga från DN om kritiken säger företrädare för SGI att det i slutrapporten har gjorts ganska stora kompletteringar jämfört med den preliminära version som professor Larsson utgått ifrån.

DN har varit i kontakt med företagsparkens ägare som inte vill kommentera saken vidare i det här läget.

Bygget av företagsparken fortsätter där vissa byggnader står klara och har tagits i bruk. Samtidigt har Stenungsunds kommun inlett arbetet med att förnya detaljplanen på en del av området.

Fakta.Haverikommissionens slutsats om skredet

Så här formulerar Statens haverikommission slutsatserna om orsaken till skredet i Stenungsund:

”Den direkta orsaken till skredet var att marken på fastigheten Hammar 1:14 överbelastades av fyllnadsmassor under ett markarbete. Bidragande till tidpunkten för skredet var sannolikt nederbörden som hade fallit.

Den bakomliggande orsaken till att marken överbelastades var bristande hänsyn till rådande lokala markförhållanden.

Följande faktorer har bidragit till detta:

• Den geotekniska utredningen som låg till grund för bedömningen av markens lämplighet var bristfällig och innehöll fel.

• Detaljplanen för Munkeröd 1:12 m.fl. hade brister avseende tydlighet.

• Inga kompletterande undersökningar av marken genomfördes innan schaktning- och fyllnadsarbetet inleddes på fastigheten Hammar 1:14.

Källa: Statens haverikommission

Share.
Exit mobile version