Patienten sökte nyligen vård i Region Stockholm efter att ha blivit smittad i ett av de länder i centrala Afrika som har utbrott av den nya varianten av mpox-viruset. På grund av patientsekretess kan Maria Rotzén-Östlund, som är smittskyddsläkare och avdelningschef för Smittskydd i Region Stockholm, inte gå in på några detaljer kring patienten.

– Jag vill inte berätta var hen har vårdats, eller vilken typ av vård det handlar om. Men jag kan i alla fall säga att patienten mår bra.

När patienten kom till sjukvården misstänkte läkaren genast att det kunde handla om mpox, som tidigare kallades apkoppor. Läkaren tog kontakt med smittskyddsavdelningen inom regionen. Patienten testades sedan med prov från blåsorna där viruset finns, och inom något dygn kom beskedet att patienten bar på den nya smittsammare varianten av mpox.

Smittspårningen drog genast igång bland de personer som den smittade har haft nära kontakt med under den senaste tiden.

Under mpox-utbrottet 2022 spreds viruset främst bland män som har sex med män. Men för den nya virusvarianten räcker det med kroppskontakt.

– Nu letar vi framför allt bland patientens nära kontakter, till exempel inom familjen. I familjen är man nära varandra och delar kanske tandborste och liknande.

Maria Rotzén-Östlund menar att övervakningen och den snabba diagnosticeringen sannolikt stoppar smittan i Stockholm.

– Jag bedömer risken för smittspridning i Stockholm som låg i dag.

Omkring 300 svenskar har hittills varit smittade av den tidigare mpox-varianten.

– Hur många som kan bli sjuka här innan utbrottet är under kontroll i Afrika går inte att säga. Men vi kommer sannolikt att få fler så kallade importfall. Om man har rest i ett drabbat land i Afrika och kommer hem med feber och blåsor bör man ta kontakt med 1177, säger Maria Rotzén-Östlund.

Läs mer:

Statsepidemiologen: ”Fokus ligger på att få vaccindoser till Afrika”

Share.
Exit mobile version