Smittspridningen av covid-19 har varit ovanligt hög under sommaren, i flera regioner är nivåerna de högsta sedan fjolårsvinterns topp. Enligt Ali Mirazimi, professor i virologi vid Karolinska institutet, är utvecklingen något vi får räkna med eftersom viruset är så förändringsbenäget.

– Så här kommer det fortsätta eftersom viruset inte försvinner, det finns hela tiden runt omkring oss. Smittan är inte säsongsbunden, men det kommer perioder där vi får jättehög spridning. Sedan byggs ett skydd upp vilket gör att smittan går ner, säger han.

Ali Mirazimi gör bedömningen att smittspridningen kommer fortsätta öka ett tag under hösten innan kurvan vänder neråt igen, för att sannolikt gå upp igen när vintern närmar sig.

Micael Widerström är smittskyddsläkare i Region Jämtland-Härjedalen, där smittspridningen är nära rekordhöga nivåer, enligt de senaste mätningarna av avloppsvattnet som görs av Sveriges lantbruksuniversitet. Han säger att ökningen varit stadig sedan slutet av juni och gör bedömningen att tillställningar, såsom Storsjöyran i Östersund, satte ytterligare fart på smittspridningen.

– Vi har haft små toppar på sommaren tidigare, men inte en så här hög och bestående, säger han.

Smittspridningen innebär en viss ansträngning för regionens sjukvård, men inte alls som under pandemin. I nuläget är ungefär en fjärdedel av regionens infektionsvårdplatser belagda med covidpatienter, enligt Micael Widerström.

Smittskyddsläkaren säger att de nya undervarianterna av viruset som nu sprider sig tycks vara mer smittsamma än föregångarna, något som han tror kommer bli kännbart under hösten.

– Immuniteten mot de nya varianterna verkar vara kortvarig. Man kan insjukna i covid bara några månader efter en tidigare infektion. Det är något vi kommer behöva lära oss att leva med, säger Micael Widerström.

Detta är också något som kan komma att påverka skyddet som vaccinationerna ger, säger han. Tidigare har man räknat med att en vaccindos skyddar i mellan sex och nio månader.

– Det verkar som att vi är på väg mot ett läge där skyddet är mer kortvarigt.

Även i Gävleborg har nivåerna av covid-19 ökat mer än genomsnittet den senaste tiden. Robin Razmi är biträdande smittskyddsläkare i regionen. Han understryker att ökningen är från låga nivåer, men räknar med en hög smittspridning under hösten.

– Vi har väldigt smittsamma varianter i omlopp, säger han.

Sjukvården i regionen tampas med sjukfrånvaro bland personal, sannolikt på grund av covidsmittan, och har vidtagit en del restriktioner, enligt Robin Razmi.

– Vi har haft en del problem med att bemanna och då har man inför lite tightare restriktioner lokalt. Inte till ett pandemiläge, men genom att man ser till att inte trängas i små mötesrum och att man har munskydd vid patientkontakter.

Proverna från avloppsvattnet visar att smittspridningen tagit fart uppåt i Göteborgsområdet. Detta har dock inte haft någon större påverkan på Sahlgrenska universitetssjukhuset, enligt Tobias Carlson, chef för Akututvecklingscentrum på sjukhuset.

Han skriver i ett mejl att sjukhusets slutenvård sett enstaka fall av covid, där de flesta av patienterna haft underliggande sjukdomar.

Äldre och personer i riskgrupp uppmanas fortfarande att ta påfyllnadsdoser av covidvaccin, de senaste åren har dock vaccintäckningen gått ner markant även i dessa grupper. I juni hade drygt 55 procent av alla svenskar över 80 år tagit den aktuella dosen och under sommaren har få vaccinationer genomförts, skriver Folkhälsomyndigheten i en kommentar till DN.

Fakta.Vaccinationstäckning personer 80+ år

Sedan 1 mars har personer över 80 år och i särskilda riskgrupper erbjudits en påfyllnadsdos av vaccin mot covid-19. Vaccinet är uppdaterat från de ursprungliga doserna eftersom att viruset ständigt förändras.

Vaccinationstäckning 80+ år i procent:

Riket: 55,3

Högst täckning:

Dalarna: 79,3

Värmland: 78,2

Södermanland : 75,5

Lägst täckning:

Kalmar: 33,5

Stockholm: 38,7

Norrbotten: 51,1

Källa: Folkhälsomyndigheten

Share.
Exit mobile version