Regeringen har skickat ut ett förslag på remiss om att tillåta användning av drönare i vildsvinsjakten. Tanken är att drönarna ska kunna användas för att spåra vildsvinen i högvuxna grödor.
Lantbrukarnas riksförbund (LRF) ser positivt på förslaget. Vildsvinen är det djur orsakar störst skador på grödor. Skador som kostar Sveriges lantbrukare 1,1 miljarder per år, enligt en studie från Svenska lantbruksuniversitet.
– Det är bara de direkta skadorna, sedan tillkommer indirekta skador som att man måste så om grödorna och maskiner körs sönder på grund av att vildsvinen har bökat på åkern, säger LRF:s ordförande Palle Borgström.
Men siffrorna är från 2015 och det finns ingen senare statistik. Enligt jordbruksverket har skadorna från vildsvinen minskat med 44 procent från 2020 till 2023.
Palle Borgström säger att stammen under några år har blivit mindre, men att den är på väg upp igen och hänvisar till antalet trafikolyckor med vildsvin. Under första halvåret i år har det ägt rum 1 430 fler trafikolyckor med vildsvin jämfört med första halvåret förra året, enligt siffror från Nationella Viltolycksrådet.
– De vittnesmål jag har hört från lantbrukare är att skadorna har ökat under sommaren, säger Borgström.
Vildsvinen är enligt Borgström ett problem för lantbrukare i stort sett hela södra Sverige och stora resurser läggs ner för att minska skadorna. Det kan handla om elstängsel eller att man tvingas välja andra grödor som inte vildsvinen gillar lika mycket.
Flera lantbrukare bekostar även jägare för att skjuta av vildsvinen och nu kan jägarna få ett nytt verktyg.
Men Jägarförbundet är kritiskt till regeringens förslag om att få använda drönare i vildsvinsjakten.
– De har ju en lång historik i att blund för skadorna som de stora viltstammarna orsakar, suckar Borgström.
Enligt Jägarförbundets förbundsordförande Peter Eriksson har jägarna i dag redan tillräckligt med resurser för att kunna hålla ner vildsvinsstammen. Hans problem med förslaget är att han anser att det är oetiskt.
– Djuren har små chanser att klara sig. Om du går upp med en drönare så ser du var viltet är. Då kan du omringa det och skjuta det medan det försöker fly. Det är inte okej, säger Eriksson som är rädd för att om det tummas på jaktetiken så riskerar den folkliga opinionen att vändas mot jägarna.
LRF:s Palle Borgström håller inte med om att förslaget skulle vara oetiskt.
– Det här handlar ju inte om att driva eller stressa djuret, utan bara om att kunna söka av och lättare kunna hitta var de finns.