Ukraina är i stort behov av fler soldater och militären vill kalla in uppemot 500 000 nya rekryter i år – en ny mobiliseringslag ska underlätta arbetet.

I veckan klubbade parlamentet även en lag som tillåter rekrytering ur fängelser. Personerna får inte ha mer än tre år kvar på straffet för att bli villkorligt frigivna i utbyte mot militärtjänstgöring, skriver Ukrainska Pravda.

– Fångar som har mer tid kvar att avtjäna i fängelse – och i ännu högre grad de som dömts till livstids fängelse – kommer omedelbart att avvisas utan rätt till omprövning, säger Olena Sjuljak som är en av initiativtagarna till lagen och tillhör samma parti som president Zelenskyj.

Dörrarna är också stängda för pedofiler, korrupta tjänstemän, personer som dömts för mord, våldtäkt, begått brott som äventyrar landets säkerhet eller innehaft särskilt ansvarsfulla uppdrag, som exempelvis parlamentsledamöter och ministrar. Även personer dömda för olaglig tillverkning, förvärv, distribution eller innehav av narkotika nekas tjänstgöring.

Beslut om vilka fångar som får mobiliseras fattas av domstolsväsendet, baserat på medicinska underlag, mönstringskontoret och den militära enhet som personen ska ingå i. Fångarna placeras i specialiserade militära enheter och står under skyddstillsyn av befälhavaren. Om en villkorligt frigiven återfaller i brott under militärtjänstgöringen adderas den resterande fängelsetiden till det nya straffet.

Fångarna har inte rätt till ledighet under tjänstgöringstiden. Kontrakten löper ut när tjänstgöringen är avslutad eller när det fattas beslut om demobilisering.

President Zelenskyj måste skriva under lagen innan den träder i kraft.

– Vi behöver folk i skyttegravar. Varför ska affärsmän och konstnärer strida, men inte tjuvar och småkriminella, säger parlamentsledamoten Oleksiy Honcharenko enligt New York Times.

Ryssarna har länge rekryterat dömda brottslingar till striderna i Ukraina – fångar som beviljats amnesti efter sex månaders tjänstgöring. Men soldaterna har i många fall varit dömda för betydligt grövre brott än vad som nu är aktuellt i Ukraina, exempelvis mord, sexualbrott och misshandel.

En rad exfångar misstänks för nya grova brott efter hemkomsten och sprider skräck på sina hemorter. Många har varit dömda för våldsbrott mot kvinnor och offren har levt i rädsla för att de ska återvända hem. Frigivningarna har upprört invånarna i en del ryska samhällen.

Försvarsanalytikern Jörgen Elfving, som tidigare varit överstelöjtnant i svenska försvarsmakten, tycker att det är fel väg att gå att rekrytera ur fängelser. Ukraina kommer att få brottas med liknande problem som Ryssland, menar han.

– Det finns ett antal kriminella som ser en chans att komma undan fängelsestraff. Många av dem är inte guds bästa barn. Frågan är vad som händer när de kommer ut i det fria igen, återtar de sin kriminella karriär? frågar han sig.

Det finns också en risk för att omvärlden ogillar fängelserekrytering – Ukraina är som bekant beroende av stöd från väst.

– Risken finns att man utifrån de ryska erfarenheterna får en negativ bild av av Ukraina eller att den förvärras hos de som redan har en negativ bild. Vad det här i förlängningen kan leda till återstår att se.

Hugo von Essen, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier på Utrikespolitiska institutet, menar att den nya lagen speglar Ukrainas desperata arbete med att få ihop tillräckligt många soldater.

– Ukraina har varit väldigt försiktigt med mobilisering eftersom man varit rädd för de politiska konsekvenserna. Det har varit en lång process att ta fram en ny mobiliseringslag, säger han.

Fakta.Ny mobiliseringslag

I april klubbades en ny mobiliseringslag som träder i kraft i maj. Den innebär att män i åldern 16–18 år måste uppdatera sina personuppgifter hos militära myndigheter, vilket ska göra det lättare att avgöra vilka som kan kontaktas.

Personer som bryter mot mobiliseringsreglerna kan straffas genom förbud mot att framföra fordon.

Tidsgränsen för militärtjänstgöring slopas. Det innebär att soldater som stridit ända sedan början på den fullskaliga invasionen inte vet när de får åka hem.

Ukrainska män utomlands måste uppvisa militära registreringsdokument för att får del av konsulära tjänster som att förnya sitt pass.

Personer som frivilligt anslutar sig till armén och skriver på kontrakt får ekonomiska fördelar.

Obligatorisk värnplikt avskaffas för män över 18 år och ersätts med en grundläggande militärutbildning för alla män med start september 2025.

Källa: Reuters

Läs mer:

Svenskt Stridsfordon 90 visas upp som krigstrofé

Putins vänner på plats när presidenten svors in

Share.
Exit mobile version