Solariets kraftfulla lysrör hettar snabbt upp min vinterbleka hy. En doft av sololja och kommersiell radio som skvalpar ur ett par inbyggda högtalare. När jag blundar går det att förnimma känslan av en varm sommardag. Förtrollningen bryts av den högljudda fläkten och att svetten från min rygg klibbar mot det blanka underlaget.

Syftet med besöket är inte att bli brun, utan att visa hur Sveriges största solariekedja möjliggör fusk med friskvårdsbidrag.

Tidigare gick det att använda sitt friskvårdsbidrag för att sola solarium. En kvarleva från en annan tid berättar Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

– Förr hade vissa arbetsgivare solarier på kontoren som de anställda fick använda. Då tyckte andra att det var orättvist och ville också kunna sola skattefritt om arbetsgivaren betalade, säger hon.

Men i fjol satte myndigheten ned foten. Att sola solarium är att betrakta som skönhetsvård, och ska därför inte omfattas av det skattefria friskvårdsbidraget.

Beslutet föregicks av att Skatteverket kritiserats för att främja solariesolning, som ökar risken för hudcancer och som Strålsäkerhetsmyndigheten avråder från.

Flera solariekedjor erbjuder numera ljusterapi på sina anläggningar, vilket enligt Skatteverkets regler räknas som friskvård.

– Vi har fått många samtal om att man kallar det för ljusterapi fast det egentligen är solarium, säger Pia Blank Thörnroos.

Hon påminner om att den som fuskar med friskvårdsbidraget gör sig skyldig till bedrägeri gentemot sin arbetsgivare. Och om en solarieägare skriver ljusterapi på kvittot när kunden egentligen har solat handlar det om urkundsförfalskning.

– Då ljuger de också. Det är brottsligt att skriva falska kvitton.

Tan express är enligt egen utsago Sveriges största solariekedja och omsatte drygt 41 miljoner kronor i fjol. På deras hemsida finns instruktioner om hur man gör för att få ett underlag till friskvårdsbidrag att lämna in till sin arbetsgivare.

Jag laddar ner företagets app och fyller på ett saldo som jag sedan redovisar i ett formulär. Några minuter senare plingar det till i mejlen – ett underlag från Tan express som visar att jag köpt ljusterapi för 400 kronor.

På hemsidan marknadsför Tan express bland annat ”Therapy red – oslagbar ljusterapi på rött ljus på ett nyttigt sätt”. Men i appen går det att boka vad som helst för pengarna – inklusive solarium.

För att få klarhet mejlar jag företagets kundtjänst i egenskap av privatperson:

Är ny kund hos er och har fyllt på saldo i appen samt fått underlag för friskvårdsbidrag via er hemsida. Jag skulle vilja använda saldot för att sola solarium. Funkar det? Eller blir man brun av ljusterapin?

Efter att ha förtydligat ytterligare en gång vad jag är ute efter får jag till svar:

”Alla våra maskiner innehåller ljusterapi”.

Med andra ord är det fritt fram att boka en solarietid.

När jag senare hör av mig till Tan express vd Tommy Attar i egenskap av journalist ger han en helt annan version av vad som gäller.

– Vi har koncept som är helt UV-fria. Du blir inte brun när du ligger i de maskinerna. Man kan bara använda friskvårdsbidraget i de rummen, säger han inledningsvis.

Jag informerar om svaret jag fått från kundtjänsten, och att jag kunde sola solarium för pengarna som det i friskvårdsunderlaget står ljusterapi på.

Han berättar då att företaget är i färd med att ta fram en ny app, där pengar som är öronmärkta för friskvård endast ska kunna användas för godkända behandlingar.

– Hittills har det varit en manuell hantering som kanske inte varit helt skottsäker, medger Tommy Attar.

P4 Kronoberg gjorde nyligen en granskning som avslöjade ett utbrett fusk, där salonger som utför skönhetsbehandlingar var villiga att registrera dem som friskvård.

Som en konsekvens har många aktörer blivit avstängda från friskvårdsportaler som Benify och Epassi.

– Portalerna har i princip avaktiverat hela branschen. Men vi har en dialog med dem nu eftersom vi håller på att uppdatera vårt system och ska göra det ännu säkrare, säger Tommy Attar.

Mitt i en fråga bryts plötsligt samtalet. Solarie-vd:n vill inte prata mer i telefon utan ber om att få frågorna skickade i ett mejl. Han återkommer sedan med några generella formuleringar, utan att svara på DN:s direkta frågor, där han påpekar kundens ansvar att följa Skatteverkets regler.

Att det finns ett samband mellan solning och hudcancer är väl belagt. Solariernas UV-strålning tillhör den högsta riskkategorin enligt Världshälsoorganisationen. Anders Ekblom som är styrelseledamot i Melanomföreningen tycker att solariekedjornas marknadsföring av ljusterapi är cynisk.

– Vi tycker att det är en lek med folks hälsa. Man blir förbannad. Det framstår bara som ett sätt att kringgå reglerna, säger han.

Olle Larkö, professor emeritus i dermatologi vid Sahlgrenska akademin, har tagit del av de hälsopåståenden som Tan express gör kring sina behandlingar.

– Sammantaget ger det inget seriöst intryck, summerar han och tillägger:

– All ljusterapi är inte nyttig.

Dan Larhammar, professor i molekylär cellbiologi och ordförande i Kungliga Vetenskapsakademien, ifrågasätter om om så kallade rödljusbehandlingar över huvud taget ska vara godkända för friskvårdsbidrag.

”Friskvårdsbidragets ologiska regler har vi ifrågasatt tidigare. Det verkar präglas av ideologiska eller kommersiella särintressen och inte av logik”, skriver han i ett mejl.

”Nu är vi där igen med rödljus. Något borde ske vid rödljusexponering – men vad? Och vad säger att det skulle vara helt och hållet gynnsamt? Om det är noll biverkningar så är detta ett mycket starkt tecken på att det inte finns någon effekt heller”, fortsätter Dan Larhammar.

Om påståendet att solarier innehåller ljusterapi och därmed går att få friskvård för säger han:

”Detta är oetiskt i båda leden, både marknadsföringen och friskvården”.

Skatteverket gör emellertid ingen vetenskaplig prövning av de behandlingar som erbjuds inom ramen för friskvårdsbidraget.

– Folk gör massor av saker som forskare menar är geschäft, men det är inte Skatteverkets sak att bedöma. Om du känner dig avslappnad av ett aromabad har vi inga synpunkter på det, säger Pia Blank Thörnroos.

Och om jag känner mig avslappnad av solarium?

– Där har vi sagt att det är skönhetsvård och då får du betala själv.

Fakta.Friskvårdsbidrag

● Friskvårdsbidrag är en skattefri personalförmån som arbetsgivare får erbjuda sina anställda för maximalt 5 000 kronor per år.

● Bidraget får användas till ”enklare aktiviteter med inslag av motion eller för behandling som är avstressande eller motverkar ömhet och stelhet”.

● För aktiviteter utan inslag av motion, till exempel massage, får aktiviteten kosta maximalt 1 000 kronor per tillfälle.

● Friskvårdsbidraget får inte användas för medlemsavgifter, teorikurser, diplom, hälsovård, sjukvård eller skönhetsvård, samt att hyra eller köpa utrustning.

Källa: Skatteverket

Läs mer
Susanne Nyström: Gränsen är nådd – nu köper män sex för friskvårdsbidraget

Share.
Exit mobile version