– Jag vet att ni kommer fråga mig om videon nu.

57-årige Carl Hester, som deltog i OS första gången i Barcelona 1992, pekar självmant på elefanten i rummet när han efter sitt program möter journalisterna i solgasset utanför arenan i Versailles.

Det var han som en gång anställde den nu skandalomsusade stjärnan Charlotte Dujardin och gav henne chansen som ung ryttare. De har haft ett tätt samarbete i 17 år och vann bland annat OS-guld i lag i London 2012.

Hester säger att han själv blev lika chockad som alla andra när han fick höra talas om videon där Dujardin under en lektion piskar en häst mer än 20 gånger under en minut och som fick stjärnan att stryka sig från OS. Det är bara den senaste av en rad skandaler som skakat sporten det senaste året.

Carl Hester vill inte kommentera Dujradins fall ytterligare medan det fortfarande utreds av Internationella ridsportförbundet, FEI. Men har tidigare lämnat ett uttalande där han fördömer det som syntes på videon å det grövsta.

– Om sådant här pågår där ute så behöver det ske förändring. Det här är en tuff tid för ridsporten. Men det vi har sett de senaste dagarna har varit en fantastisk uppvisning för sporten, säger han.

Den goda stämningen som rådde under fälttävlansdagarna följde med även in till dressyren. Det franska meterologiska institutet varnade på tisdagen för att OS-landet skulle få uppleva årets varmaste dag.

Trots det var läktarna välfyllda med människor som fläktade sig så gott de kunde med solfjädrar och hattar. Kanske var de lätt avundsjuka på hästarna som kyldes ner med isvatten så fort de tagit sig av banan. Den upplevda temperaturen började närma sig 40 grader på eftermiddagen.

Den tillfälliga arenan som byggts upp med utsikt över Ludvig XIV:s gamla jaktslott är spektakulär och tävlingsytan har designats som en förlängning av de franska barockträdgårdarna.

– När man skrittar ut och ser Versailles, det är ”once in a lifetime”. Det är verkligen helt otroligt, säger Juliette Ramel.

Hon var först ut av svenskarna på 18-åriga hästen Buriel. Ekipaget, som gör sitt tredje OS ihop, fick en fin start men missar i galoppombytena och skritten gjorde att poängen sänktes. Ramel landade på 71,553 procent, vilket dessvärre inte kommer räcka för den individuella finalen.

– Jag är jättenöjd med honom. Sedan är det klart att det är tråkigt med missarna för det blir dyrt. Men jag fick en jättefin känsla, säger hon.

Desto bättre gick det för Sveriges stora stjärna Patrik Kittel tillsammans med hästen Touchdown. 74,317 procent tog dem till en andraplats i sin startgrupp och en direktplats till den individuella finalen på söndag.

Grand prix-klassen fungerar som kval både för lagtävlingen och individuellt. Kvalet avgörs över två dagar. De tio bästa lagen och de 18 bästa individuella ryttarna tar sig vidare till medaljomgångarna. Efter den första dagen ligger Sverige bra till för en finalplats med laget.

Det sista svenska ekipaget är Therese Nilshagen på Dante Weltino. De rider på onsdagen då kvalet forsätter.

Läs mer:

Fredricsons lycka med gamlingen: ”Ålder är bara en siffra”

Johan Esk: Hästpiskaren för tankarna till sexköpare

Lyssna på DN:s podd Vinnarskallarna med ryttaren Henrik von Eckermann om detaljen som kunde kostat honom guldet i VM 2022:

SPOTLIGHT

Vinnarskallarna: Ryttaren Henrik von Eckermann om detaljen som kunde kostat honom guldet

0:00
/

30:36


https://media.pod.space/spotlight/1-spotlight-vinnarskallarna-henrik-von-eckermann.mp3?source=dn-web

Share.
Exit mobile version