– Då höjer jag din huvudända här Lennart, säger Louise Lampela.
Hon, som är anställd inom hemtjänsten i Sotenäs kommun, känner Lennart Johansson väl. Men vilka ansikten som kommer att dyka upp i sovrummet i Kungshamn i sommar vet inte 78-åringen.
– Man känner sig väldigt utlämnad, säger Lennart Johansson, som förlorat delar av sin rörelseförmåga efter en stroke för knappt fem år sedan.
Precis som i alla andra delar av Sverige har hemtjänstpersonalen i Sotenäs rätt till sommarsemester. Men här i västkustkommunen, där populära semesterorter som Smögen och Hunnebostrand ligger, är det särskilt svårt att få ihop bemanningen. Under den varma årstiden ökar befolkningen kraftigt, vilket innebär att fler behöver vård och omsorg.
– Det är svårt. Det fattas personal, konstaterar Petra Sundblad, som är anställd som undersköterska i kommunen men tjänstledig för att arbeta för fackförbundet Kommunal.
Alla svenska kommuner är skyldiga att erbjuda tillfällig hemtjänst. Syftet med systemet är att även den som är beroende av stöd ska kunna åka på semester. Men för kommuner med många sommargäster innebär kravet flera utmaningar.
På Kvarnbergets äldrecentrum i Kungshamn, ett stenkast från Smögenbron, räknar Petra Sundblads kollegor Karin Görling och Brian Mortensen upp några av problemen. Som att det är ont om vikarier, och att personal som vill komma från andra delar av landet har svårt att hitta någonstans att bo. Att resvägarna till sommarstugorna ofta är långa, samtidigt som turisttrafiken gör att det blir svårare för de anställda att ta sig fram.
Karin Görling konstaterar att de äldre drabbas när hemtjänsten får fler att ta hand om.
– Har man inte tillräckligt med personal så får ju inte våra vårdtagare det de ska ha. Social samvaro till exempel – den ryker ju. Och vem vill inte ha det på sommaren när det är fint väder, och det kanske är enda gången man kommer ut?
Kommuner som erbjuder tillfällig hemtjänst får ersättning av vårdtagarens hemkommun. Men pengarna räcker inte till, enligt Petra Sundblad. Ersättningen är baserad på hur det ser ut i den äldres hem – en bostad som ofta är anpassad efter personens behov. Men det är stor skillnad mellan en rymlig lägenhet med hiss i centrala Stockholm och en trång fiskestuga med dusch i källaren ute på en ö, konstaterar personalen i Sotenäs.
– Ibland är det katastrof, säger Karin Görling, och får medhåll av Brian Mortensen.
– En fick vi duscha inne hos grannen, för att det inte gick. Det var en konstig stentrappa utomhus, om jag minns rätt, och en nästan lodrät trappa ner i källaren.
Ytterligare ett problem är att det är svårt för kommunerna att veta hur många äldre som kommer. Många ansökningar kommer in när sommarplaneringen redan är klar och det är för sent att rekrytera vikarier. Då tvingas personalen pressa in fler besök under arbetspassen.
Karin Görling säger att hon förstår att människor vill vara på kusten på semestern. Samtidigt är hon kluven till att kommunerna är skyldiga att erbjuda tillfällig hemtjänst.
– Vi bor ju här själva – vi fattar grejen! Men jag jobbar i detta, och någonstans handlar det om min arbetsmiljö och min rätt till ledighet. Hur man ska lösa det… det är en jättesvår fråga, säger hon.
Sotenäs är en av de svenska kommuner som tar emot flest sommargäster med hemtjänst, i förhållande till den egna befolkningen. Men västkustkommunen är inte ensam om sin situation.
I Borgholm på Öland ökade antalet personer med hemtjänst med nästan 30 procent i juli 2023, enligt en kartläggning från Sveriges kommuner och regioner, SKR. I Båstad låg ökningen på knappt 25 procent och i Ölands andra kommun – Mörbylånga – växte behovet med knappt 15 procent. Sotenäs kom på fjärde plats med en något mindre ökning.
Över hälften av de 36 kommuner som deltog i undersökningen sade att den tillfälliga hemtjänsten påverkade bemanningen, planeringen, arbetsmiljön och ekonomin negativt.
Problemen kvarstår. DN har kontaktat de tio kommuner som hade högst tryck på hemtjänsten år 2023, och fått svar från sju av dem. Samtliga uppger att det är svårt att få ihop sommarschemat – bland annat för att många ansökningar kommer in med kort varsel.
”Det är oerhört svårt att planera bemanningen och ”slingorna”, då man som utförare inte vet innan hur många sommargäster som kommer. Måste ställa om dagligen för att tillgodose behoven”, lyder svaret från hemtjänsten i Värmdö.
Kommunen, som omfattar stora delar av Stockholms södra skärgård, uppger att man får in nya ansökningar om tillfällig hemtjänst varje dag.
Efter fjolårets kartläggning uppmanade SKR regeringen att införa en tidsfrist för ansökningar om tillfällig hemtjänst. Men så har det inte blivit, konstaterar Sabina Joyau, som är sektionschef för äldreomsorg på organisationen.
– Det finns i dag ingenting som reglerar när den enskilde behöver göra en sådan anmälan.
Men moderaten Anna Tenje, som är äldre- och socialförsäkringsminister, tycker att det är onödigt att lagstifta om en tidsfrist.
– Det löser inga problem här och nu för våra kommuner, säger hon till DN.
I stället för en lagändring bör kommunerna enas om ”konstruktiva, smarta lösningar”, säger Anna Tenje. Hon lyfter fram att vissa mottagarkommuner redan gått ut med egna tidsfrister för när ansökningar ska lämnas in och att en del hemkommuner gått med på att betala extra för längre resvägar.
– Med de förutsättningar vi har nu tror jag att det är bättre att vi går vidare med att komma överens om riktlinjer och ett gott samarbete, säger hon.
Ministern hade nyligen ett möte med företrädare för SKR, som erbjöd sig att ta fram en mall för hur ansökningarna om tillfällig hemtjänst ska se ut och en tidsgräns för när de ska lämnas in. Sektionschefen för äldreomsorg, Sabina Joyau, hoppas att arbetet ska underlätta för kommunerna.
– Vi kommer att testa det här och se om det räcker eller om det är så att vi behöver återkomma till regeringen om att det behövs en lagstiftning, säger hon.
Hemma i villan i Kungshamn säger Lennart Johanssons fru Kerstin att hon bävar inför sommaren. När hemtjänstpersonalen är ovan och stressad behöver hon stötta både dem och sin man, och försenade besök gör det svårt att planera dagarna. Precis som undersköterskan Karin Görling är Kerstin Johansson splittrad till systemet med tillfällig hemtjänst.
– Jag tycker inte att det får gå ut över oss åretruntboende som behöver vård, säger hon.
Finns det något som hade gjort situationen lättare för er, som ni ser det?
– Om jag hade varit frisk, säger Lennart Johansson.
Läs mer:
Tuff sommar för omsorgen – färre händer för de äldre när personal utvisas