När Ekrem Imamoglu nominerades som oppositionspartiet CHP:s kandidat till borgmästarposten i Istanbul inför valet 2019 visste få vem han var.

Trots det vann han valet med 13 000 rösters marginal, ett resultat som president Recep Tayyip Erdogan inte ville acceptera utan hävdade berodde på valfusk. Den högre valnämnden beslutade att göra om valet. Nyvalet resulterade i en ännu större seger för Imamoglu, som vann med 806 000 röster över Erdogans parti AKP.

Imamoglu blev därmed Istanbuls första borgmästare från ett vänsterlutande parti på 25 år.

I årets lokalval ställer han åter upp som kandidat till borgmästarposten. Men det här valet handlar om mer än en borgmästarpost, säger statsvetaren Evren Balta, det är ett val som är avgörande för Turkiets framtid.

– Om Imamoglu vinner igen blir han blir den främsta oppositionspolitikern i Turkiet, säger Evren Balta.

Özer Sencar på opinionsinstitutet Metropoll håller med.

– Jag tror att den som vinner Istanbul också kommer att styra Turkiets framtid. Imamoglu besegrade Erdogan två gånger och om han besegrar honom i det här valet kommer det att vara en stor maktdemonstration. Vinner Imamoglu har han makt och potential för att ta hem presidentvalet 2028, säger han.

Den 52-årige Imamoglu var borgmästare i Beylikdüzü, ett distrikt i västra Istanbul, innan han valdes till samma post i Istanbuls storstadsområde.

– Han är kandidat för det sekulära CHP men han får röster från religiösa, Erdogans röstbank. Han lyckas få kontakt med troende människor på samma sätt som Erdogan, säger Özer Sencar.

AKP:s kandidat i Istanbulvalet heter Murat Kurum. Han är en 47-årig civilingenjör, tidigare miljöminister och valdes förra året in i parlamentet.

Statsvetaren Evren Balta beskriver honom som en teknokrat.

– Han framställer sig inte som en politisk figur utan som en kandidat med teknisk kompetens för uppdraget. Han hävdar sig kunna göra staden motståndskraftig mot den stora jordbävning som förr eller senare väntas drabba i Istanbul.

Balta noterar att Imamoglu 2019 vann genom att tydligt fokusera på urbana frågor, och säger att AKP nu följer en liknande kampanjstrategi. Å andra sidan, påpekar hon, betonar Erdogan i sina kampanjtal finansieringen från centralregeringen till kommunerna.

– Erdogan förmedlar budskapet att ”om ni inte röstar på oss så kommer ni inte att få några pengar från centralregeringen”. Det har inte framförts öppet tidigare, säger hon.

I en opinionsundersökning från Metropoll får Imamoglu 47,9 procent mot 37,2 procent för Murat Kurum.

En utmaning för Imamoglu, påpekar Metropollordföranden Özer Sencar, är att det kurdvänliga partiet DEM den här gången ställer upp med en högprofilerad kandidat. Förra gången fick Imamoglu stort stöd av Istanbuls kurdiska väljare.

Läs mer:

Han utmanade Erdogan och försvann – men inte för gott

”Turkiet skulle troligen vända sig mer mot väst”

Fakta.Kandiderade som vicepresidentkandidat

Ekrem Imamoglu kandiderade till vicepresidentposten för oppositionen i förra årets val. Redan då var han aktuell som presidentkandidat, i stället för CHP-ledaren Kılıçdaroglu. I andra valomgången förlorade Kılıçdaroglu mot Erdogan, som svors in för en tredje mandatperiod.

Share.
Exit mobile version