Det var den 1 april 2017 som en man i 40-årsåldern sköts utanför en restaurang i ett handelskvarter i Uppsala. Mannen träffades av flera skott och avled senare på sjukhus.

Gärningspersonerna lämnade platsen i en bil. Inte långt från brottsplatsen bytte de till ett annat flyktfordon som stod redo. I den kvarlämnade bilen hittade polisen senare två vapen och skyddsoveraller som personerna burit vid skjutningen.

Bild 1 av 2

Bild 2 av 2

Nu, sju år senare, åtalas två män misstänkta för mord och grovt vapenbrott. Båda är i 25-årsåldern och tillhör ledarkretsen i Dödspatrullen, som huvudsakligen är verksamt i Järvaområdet i Stockholm. 2015 tog en blodig och uppmärksammad konflikt fart med nätverket Shottaz. Under åren fram till 2019 sköts tio unga män ihjäl i konflikten och ytterligare två skottskadades, enligt polisen. Därefter har det dock varit desto tystare om nätverken.

2020 beslutade polisen att återuppta flera gängrelaterade ärenden där myndigheten ansåg att det fanns chans till genombrott. Dödsskjutningen i Uppsala var en av dem.  Avgörande för att det nu blir rättegång är att Nationellt forensiskt centrum kunnat säkra nya dna-spår på de beslagtagna engångsoverallerna, som knyts till de misstänkta.

En av de åtalade har suttit häktad i Sverige sedan maj förra året. Han avtjänade vid tillfället för häktningen ett flerårigt fängelsestraff för synnerligen grovt narkotikabrott.

Den andra mannen begärdes häktad i sin utevaro i slutet av 2021. Samtidigt har han suttit frihetsberövad i Spanien för narkotikabrott begångna i landet.

– Vi har haft en omfattande dialog med spansk polis. Vi fick information från deras utredning och de från vår. Det har varit väldigt viktigt, säger åklagaren Charlotta Stege Unger.

I januari utlämnades mannen till Sverige. Spansk domstol har tidigare beslutat att mannen först ska lagföras i Spanien, men eftersom ärendet dragit ut på tiden har svenska myndigheter fått ”låna” honom tillfälligt, berättar Charlotta Stege Unger.

– Vi har honom här för vår rättegång, sedan ska han tillbaka, säger hon.

Lösningen är ovanlig, enligt åklagaren, som gläds över överenskommelsen.

– Det är tacksamt att vi kan genomföra rättegången. Vi har en till misstänkt häktad och vi vill inte att någon ska sitta frihetsberövad onödigt länge. Dessutom behöver offrets familj få ett avslut.

Samtidigt väntar nya åtal mot mannen. Inom kort kommer åklagaren presentera anklagelser om förberedelse till mord och synnerligen grovt narkotikabrott. Gärningarna ska ha begåtts under 2020 och bevisningen bygger på chattar från den krypterade meddelandetjänsten Enchrochat.

Ytterligare en person misstänks också för inblandning i Uppsalamordet. Det rör sig om en man i 30-årsåldern som sedan tidigare är begärd häktad i sin utevaro. Mannen är internationellt efterlyst.

Fakta.Dödspatrullen

Dödspatrullen, även benämnt 3 MST och DP, är ett kriminellt nätverk baserat i Järvaområdet i Stockholm.

Enligt polisen har gruppen etablerat sig internationellt och flera av tongivande personer har styrt en omfattande narkotikahandel från Spanien. Leveranserna har gått till Sverige, England, Finland och Polen.

Nätverket använder enligt polisen ofta yngre tonåringar för att hantera narkotika och att driva in skulder, men även för skjutningar och mord.

Sedan 2015 pågår en konflikt med den rivaliserande gruppen Shottaz, som kommer från samma geografiska område. Flera av ledarna i nätverken har växt upp tillsammans och tidigare begått brott ihop.

Sommaren 2019 låg fem medlemmar i Dödspatrullen bakom ett uppmärksammat dubbelmord i danska Herlev. Offren ska ha tillhört Shottaz. Tre personer dömdes till livstids fängelse och två till tjugo års fängelse för skjutningen.

Share.
Exit mobile version