Bara två veckor hann gå efter att Frankrikes president Emmanuel Macron och Algeriets Abdelmadjid Tebboune i ett telefonsamtal beslutat återuppta sin relation – ett försök att gjuta olja på vågorna efter åtta månaders puttrande diplomatisk kris mellan länderna.
Sedan gick det snabbt utför igen.
Gnistan var när fransk polis häromveckan grep en algerisk diplomat. Han misstänks vara en av gärningsmännen bakom kidnappningen av en algerisk oppositionell i Frankrike i fjol.
Som svar utvisade Algeriet tolv franska diplomater. Frankrike gav igen med samma mynt och skickade hem tolv algerier.
Allt inom loppet av en knapp vecka.
”Det algeriska styret bär ansvaret för en brutal försämring av våra bilaterala relationer” mullrade president Macron i ett skriftligt uttalande.
Ända sedan Algeriets självständighet från Frankrike 1962 har relationen mellan länderna varit komplicerad. Men aldrig så katastrofal som nu.
Den pågående krisen har sitt ursprung i att Frankrike till synes valt sida i den infekterade konflikten mellan Algeriet och Marocko om Västsahara.
Sedan 70-talet ockuperar Marocko större delen av Västsahara, en tidigare spansk koloni. Grannlandet Algeriet stöttar Västsaharas självständighetsrörelse Polisario, som utropat en självständig stat.
I ett brev till Marockos kung Mohammed VI, i juli i fjol, skrev Macron att ”Västsaharas nutid och framtid faller inom ramen för Marockos suveränitet” – ett franskt politiskt vägval till Marockos favör.
Algeriet markerade genom att omedelbart kalla hem sin ambassadör från Paris.
Sedan dess har krisen mellan Algeriet och Frankrike fördjupats och blivit en häxbrygd av utrikes- och inrikespolitik.
I november greps den fransk–algeriske författaren Boualem Sansal i Alger, efter att han, i en fransk tidning, sagt att västra Algeriet egentligen tillhör Marocko. Häromveckan dömdes han till fem års fängelse för brott mot den nationella säkerheten.
Sansal är en namnkunnig kritiker av det algeriska styret och islamism. Åtalet mot honom har upprört franska intellektuella och politiker, som menar att den åldrade och cancersjuke författaren utnyttjas i ett diplomatiskt spel.
En annan tvistefråga länderna emellan är att Algeriet ofta vägrar ta emot sina medborgare som utvisats från Frankrike. Frågan blev på nytt aktuell tidigare i år när en algerisk man dödade en person och skadade flera, i en knivattack på en marknad i Mulhouse i östra Frankrike. Den radikaliserade gärningsmannen uppehöll sig olagligt i landet och franska myndigheter hade upprepade gånger försökt utvisa honom.
Frankrikes regering hotar att riva upp det avtal som gällt sedan 60-talet och som ger algerier rätt att resa till och arbeta i Frankrike.
Läs mer:
Fängelse för författaren Boualem Sansal