Ingredienser.Sparrissallad med spenat, förlorat ägg och fläsk eller tofu

4 portioner

150 g grön sparris

2 liter vatten

2 tsk salt

sallad, exempelvis lollorosso

2 tomater + salt

1 dl valnötskärnor

1/2 knippa koriander

200 rökt fläsksida (eller rökt tofu + matolja till stekning)

200 g babyspenat

4 förlorade ägg (se recept nedan)

1. Se över sparrisarna. Skala dem med en potatisskalare om skalen verkar tjocka. Skär bort ett par centimeter av ändarna och eventuella dåliga bitar. Klyv de sparrisar som är mycket tjocka. Skär varje sparris i fyra bitar.

2. Koka upp vatten och salt i en kastrull och lägg i sparris. Koka 7–8 minuter utan lock tills sparrisen är mjuk. Låt svalna på en handduk.

3. Skölj salladen och låt rinna av. Riv i mindre bitar. Skär tomaterna i bitar och salta dem lätt. Rosta nötterna på låg värme i stekpanna och ställ åt sidan. Plocka korianderbladen.

4. Tärna fläsket och stek det ett par minuter på medelstark värme i torr stekpanna. Används tofu, gör samma sak men stek i matolja. Lyft upp bitarna. Lägg i spenaten och stek den i ett par minuter tills den krymper. Salta.

5. Arrangera salladen i botten av fyra tallrikar. Lägg sedan på ägg, spenat, nötter, tomat, sparris och tärningar av fläsk eller tofu som ni själva vill. Dekorera med koriander. Man kan ringla över olivolja, men jag tyckte det blev gott utan. Kan också blandas i en stor salladsskål, exempelvis till en vårbuffé.

Förlorade ägg

Det är inte svårt att förlora ägg – eller pochera som det heter på kockspråk. Använd en rejäl mängd vinäger bara, så sluter sig ägget fint. Hur krämigt man vill ha det bestämmer man förstås själv, men helt genomlagade blir äggen rätt torra.

Ingredienser.Förlorade ägg

4 portioner

1 1⁄2 liter vatten
1⁄2 msk salt
2 msk vitvinsvinäger
4 kylskåpskalla ägg

1.  Koka upp vatten, salt och vinäger i en låg och vid kastrull. Knäck ett ägg i taget i en kopp och låt det sedan glida ner i vattnet. Vitan lindar sig efter en stund kring gulan. Pochera högst fyra ägg i taget. De ska sjuda i 2–3 minuter.

2. Fiska försiktigt upp äggen med hålslev och lägg dem i en bunke med kallt vatten. När alla äggen är pocherade, häll av vattnet och förvara dem i kylskåp tills de ska användas. Om man vill kan man skära eller klippa bort lösa slamsor och på så vis runda till äggens form.

Läs mer: Prima primörer – fem recept med vit och grön sparris

Läs också Jens Linders krönika: Vit sparris behöver en kram av sås

Share.
Exit mobile version