Fredagskvällen den 14 juni sattes planerna i rullning.

Vid ett extra regeringssammanträde på Rosenbad tog delar av regeringen ett historiskt beslut. Med i rummet var statsministern plus fyra statsråd: Tobias Billström (M), Gunnar Strömmer (M), Johan Pehrson (L) och Pål Jonson (M).

”Regeringen säger go”, skrev polisens kontakt i ett sms till Kriminalvårdens säkerhetsdirektör klockan 18.50. Två timmar senare lämnade poliserna Stockholm och körde de tolv milen västerut mot högriskanstalten Hällby.

Klockan 22.09 kom nästa besked: ”Vi har nu internen hos oss”, skrev polisen i ett nytt sms.

De första stegen i Sveriges första officiella fångutväxling var tagna. Hamid Noury, en livstidsdömd mördare och folkrättsbrottsling, skulle föras utomlands och utväxlas mot svenskarna Saeed Azizi och Johan Floderus, som suttit fängslade i Iran.

– Det var naturligtvis ödesmättat, säger utrikesminister Tobias Billström om beslutet den kvällen.

– Men vi var av den fasta övertygelsen att det här var vägen framåt.

På Kriminalvården hölls hemligheten om Hamid Noury i en krets av tre personer.

Generaldirektören var torsdagen den 13 juni på möte hos regeringskansliet, som leddes av justitieministerns statssekreterare. Han fick höra om det tänkta beslutet som innebar att Noury skulle tas ut från sin cell och överlämnas till polisen.

Regeringen bedömde att läget var akut. Johan Floderus riskerade att dömas till döden. Det krävdes omedelbara åtgärder.

Enligt kriminalvårdens säkerhetsdirektör Kenneth Holm gick överlämnandet av Noury lugnt till.

– Klienten fördes till polismyndighetens fordon som väntade utanför anstalten, berättar Kenneth Holm.

Den sista noteringen om Nourys tid i fängelset hade handlat om att han själv skulle betala för tandvård. Nu kördes han därifrån.

Klockan 02.31 natten mot lördagen lyfte ett chartrat privatflygplan från Arlanda. Destination: Omans huvudstad, Muskat.

Diskussioner på diplomatisk nivå hade pågått under lång tid – men skarpa förhandlingar om en fångutväxling drog, enligt DN:s uppgifter, i gång efter att Högsta domstolen i mars 2024 nekat Hamid Noury prövningstillstånd.

En mycket liten krets hade kännedom om förhandlingarna, där landet Oman kopplades in som medlare. I efterhand har statsministern även tackat ”medarbetare i den svenska säkerhetstjänsten”. Varken Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) eller Säpo har velat besvara DN:s frågor.

I regeringskansliet var det först de sista dagarna innan fångutväxlingen som man på allvar trodde att den skulle bli av. Enligt DN:s uppgifter hade Iran även tidigare under året antytt att de var redo för ett genomförande, för att sedan backa.

Tobias Billström vill inte kommentera uppgifterna men säger att det aldrig funnits tvivel på vad Iran – ett land som länge sysslat med gisslandiplomati – har velat få ut.

– Iran har gjort väldigt klart för oss exakt vad man tänkt sig.

Samtidigt var det, enligt Billström, Sverige som var den pådrivande parten tidigare i år för att inleda konkreta förhandlingar och koppla in säkerhetstjänsterna.

– Då var det vi som tog initiativet.

Någon möjlighet att inkludera den dödsdömde svensk-iranska forskaren Ahmadreza Djalali i utväxlingen fanns inte, menar den svenska regeringen. Billström vill ”av säkerhetsskäl” inte uppge när under förhandlingarna det stod klart.

– Regeringen och säkerhetstjänsten gjorde allt för att Djalali skulle komma hem tillsammans med Floderus och Azizi, säger Tobias Billström.

I dag hungerstrejkar Djalali i Evin-fängelset. Han upplever sig övergiven av den svenska regeringen. Även Johan Floderus hungerstrejkade i fängelset för att få möjlighet att ringa hem, har han sagt i en intervju med TV4.

Flygplanet som under natten lyft från Arlanda landade på Muskats internationella flygplats klockan 10.59 svensk tid, den 15 juni.

Minuten senare inleddes ännu ett extrainsatt regeringssammanträde på Rosenbad. Samma delar av regeringen som kvällen innan var på plats. Ett enskilt ärende stod på agendan: att benåda Hamid Noury.

– Hamid Noury har dömts för fruktansvärda brott. Genom domen har många brottsoffer fått upprättelse. Vid normala omständigheter så hade det varit en självklarhet att Hamid Noury skulle avtjäna hela sitt fängelsestraff, säger Tobias Billström.

Det är ett oåterkalleligt beslut att befria en person av nåd. Därför inväntade regeringen besked från Oman. Först bekräftelse på att det verkligen var Floderus och Azizi som utväxlades, därefter på att utväxlingen var genomförd.

Klockan 11.55 kom signalen till Stockholm, något Ekot tidigare rapporterat. En minut senare hade regeringen fattat beslut om att benåda Hamid Noury.

Det dröjde ytterligare en och en halv timme innan det svenska flygplanet återigen var i luften. Anledningen var, enligt DN:s uppgifter, bland annat att Azizi och Floderus genomgick medicinska kontroller, innan flygningen mot Sverige kunde påbörjas.

Omansk media var först att rapportera om fångutväxlingen. Innan Sveriges regering bekräftade uppgifterna informerade statsminister Ulf Kristersson de anhöriga. Flera partiledare och EU-toppar fick också direktinformation, medan Ahmadreza Djalalis hustru uppgett att hon inte fick något personligt besked.

– Jag befinner mig i skyarna och jag känner mig verkligen känslomässigt som jag är uppe i sjunde himlen, jag har väntat på detta i nästan 800 dagar, sade Floderus till Ulf Kristersson, i ett telefonsamtal från flygplanet.

När Saeed Azizi och Johan Floderus landade på Arlanda bar de kostymer som svenska tjänstemän tagit med till Muskat. Regeringskansliet hade beställt Swedavias VIP-service och kablade ut egentagna bilder. På plats var svenskarnas respektive familjer, statsministern, utrikesministern och UD-tjänstemän.

Uppbådet på Arlanda var ändå litet jämfört med Hamid Nourys välkomnande i Teheran, samma kväll. Han fick gå längs röda mattan, med en blomsterkrans runt halsen, i sällskap med regeringsföreträdare.

Framför medierna gjorde Noury ett uttalande. Han vände sig till gruppen Folkets mujahedin – den grupp som de flesta av offren i mordåtalet mot honom tillhörde – och kallade dem ”tiggare i andras länder”, medan han själv nu var tillbaka i Teheran. Det framgår av UD:s egen rapport.

Hyllningarna fortsatte dagarna därpå, då Noury fick ett hembesök från Irans ställföreträdande president, Mohammad Mokhber.

Rouzbeh Parsi, programchef vid Utrikespolitiska institutets Mellanöstern- och Nordafrikaprogram, menar att Hamid Noury fått ett symbolvärde som inte nödvändigtvis motsvarar hans betydelse som person.

– Han har gjorts till en symbol både för de som vill ha upprättelse för det som hände 1988, och för den iranska staten som vägrar att se det som hände då som ett brott, säger Rouzbeh Parsi.

Svenskarna Johan Floderus och Saeed Azizi nämns i princip inte alls, varken i iranska medier eller i uttalanden från regeringen.

– Man vill över huvud taget inte kännas vid att det skett en utväxling eller att deras frisläppande har något samband med att Noury nu är fri, säger Rouzbeh Parsi.

Läs mer: Djalalis hustru efter mötet med Billström: ”Vi fick inga svar”

Share.
Exit mobile version