Biljetterna till en minnesceremoni i Tel Aviv för massakern den 7 oktober förra året, tog slut på ett par timmar. Då hade maxantalet, 40 000 personer, anmält sig.

Det statliga högtidlighållandet för offren den 7 oktober sker däremot utan publik. Ceremonin är förinspelad och ska sändas på måndag kväll.

En stor andel av befolkningen i Israel väntas bojkotta den.

– Ceremonin är allas vår ceremoni, som ett samhälle och en nation. Den är menad för alla, oavsett våra meningsskiljaktigheter, ilska och djupa sorg, sa Israels transportminister Miri Regev i slutet av augusti.

När det offentliggjordes att Miri Regev var ansvarig för den statliga ceremonin gick människor till storms mot både henne och regeringen. Hon har tidigare ansvarat för Israels självständighetsdags-ceremoni och kritiker anser att hon använde den till att hylla premiärminister Benjamin Netanyahu. Dessutom tyckte många att regeringen borde ägna sig åt att hämta hem gisslan i stället för att anordna ceremonier.

– Jag förstår dem som är arga på oss, landet, regeringen, armén och säkerhetsstyrkorna. Ja, det begicks massiva misstag och jag har också haft svåra frågor, men det kommer en tid för det, fortsatte hon.

Det lugnade inte kritiken. Den blev ännu starkare efter att Regev kallat invändningarna från bland annat grupper som representerar anhöriga till gisslan i Gaza för ”brus”.

– Dag efter dag bevittnar vi hjärtlösheten och likgiltigheten regeringen visar inför gisslans liv. De ceremonier som majoriteten av israeliska medborgare kommer att titta på kommer att vara ceremonier för sorgen efter förlusterna – dessa ceremonier kommer att reflektera sanningen, säger Avivit John, en av den hårt drabbade kibbutzen Be’eris invånare, till Haaretz.

Splittringen i det israeliska samhället har under de senaste månaderna varit synlig även i gatubilden. Under de stora demonstrationerna för gisslans återvändande hem drabbar folk allt oftare samman, antingen med israelisk polis eller med meningsmotståndare. Det finns inte bara två sidor, men generellt är människor för eller emot regeringen. För eller emot ett avtal om vapenvila i Gaza.

– Alla som är för ett avtal med terrorister har blod på sina händer! vrålade en man i Jerusalem under en demonstration DN bevakade i september.

– De enda som har blod på sina händer är ni som vill att våra älskade ska dö i Gaza! skrek en kvinna tillbaka.

Sedan fick polis gå emellan för att förhindra slagsmål.

Minnesceremonin i Tel Aviv anordnas av anhöriga och ska ske live på måndagskvällen. Huruvida de tiotusentals som fått biljetter verkligen kommer att sitta i publiken är oklart. Arrangörerna har varnat för att evenemanget kan få utföras utan publik om säkerhetssituationen i Israel förändras, som den gjorde inför Irans anfall under tisdagen.

Utöver dessa två evenemang är det flera av de kibbutzer som invaderades av Hamas den 7 oktober som kommer att anordna egna minnesstunder.

Kibbutz Yad Mordechai, dit invånarna har kunnat återvända, har meddelat att deras sorgedag kommer att bli den 24 oktober. Det är ett datum som enligt den judiska kalendern sammanfaller med högtiden Simhat Torah – samma högtid som firades när terrorattacken utspelade sig förra året.

Share.
Exit mobile version