Enighet, sammanhållning och solidaritet, så lyder några av den europeiska vänsterns slagord. Men när det gäller att samarbeta sinsemellan verkar det vara svårt att alltid leva upp till principerna. Nu står det klart att den europeiska vänstern splittras och att ett helt nytt vänsterparti håller på och ta form i Bryssel.
Svenska Malin Björk (V) är tillförordnad ordförande i det nya partiet som fått namnet European Left Alliance for the People and the Planet (ELA).
– Det samlar moderna partier som står för en klassisk vänsterpolitik, för feminism och grön omställning. Många gamla partier är inte så relevanta längre, säger Malin Björk som var Vänsterpartiets EU-parlamentariker 2014-2024.
På Europanivå är de nationella vänsterpartierna dels organiserade i partigrupper i EU-parlamentet, och dels ofta i europeiska partier. Många av vänsterpartierna – dock inte V –har tillhört partiet Europeiska vänstern. De förlorar nu i inflytande när V tillsammans med sex andra vänsterpartier ansökt om att få bilda ett nytt parti.
Splittringen handlar framför allt om en schism i synen på stödet till Ukraina. Många av partierna till vänster vill inte skicka vapen till Ukraina, och när Europaparlamentet nyligen röstade om en resolution om att stötta Ukraina för att säkerställa seger mot Ryssland röstade inte ens hälften av ledamöterna i vänstergruppen för stödet. På tvärs med Vänsterpartiets hållning.
– En av grundpelarna i det nya samarbetet är att vi fördömer Rysslands invasion av Ukraina. Vi har en väldigt tydlig linje i den frågan, och den är särskilt viktig för länder i Öst- och Centraleuropa, säger Malin Björk.
Fakta:Vänstern i Europa
Det nya partiet har fått namnet European Left Alliance for the People and the Planet (ELA) och har sitt säte i Bryssel.
I EU-parlamentets vänstergrupp samlar det nya partiet 18 av de 46 ledamöterna. Fler kan komma att ansluta sig.
Det Europeiska vänsterpartiet, Party of the European Left, som har varit det dominerande partiet till vänster har tappat många av sina medlemmar.
Av vad som är känt hittills har följande partier gått med i ELA.
Vänsterpartiet (Sverige)
Enhedslisten (Danmark)
Vänsterförbundet (Finland)
Podemos (Spanien)
Razem (Polen)
La France Insoumise (Frankrike)
Bloco de Esquerda (Portugal)
Är du trygg med att alla som ingår i det nya vänsterpartiet drar åt samma håll som V i de här frågorna?
– Absolut, sex av sju partier står för vapenstöd till Ukraina. Bara i Spanien går diskussionen på ett litet annat sätt, säger Malin Björk.
Ett av samarbetspartierna är danska Enhetslisten, som på hemmaplan har gjort ett stort nummer av att nu bryta sig loss från delar av den europeiska vänstern.
”Rysslands invasion av Ukraina har förorsakat en stor oenighet och slutat i kompromisser, som ingen varit riktigt nöjd med”, skriver en av partiets profiler i en debattartikel.
De svenska V-ledamöterna kommer dock även i fortsättningen ingå i den breda vänstergruppen i parlamentet.
Hur ser du på att så många av vänsterpartierna i parlamentet inte tar tydligare avstånd från Rysslands krig?
– Jag vill inte kommentera partigruppen, säger Malin Björk, som lämnat sin plats i parlamentet, och hänvisar till Jonas Sjöstedt som är V:s toppnamn i Europaparlamentet.
DN har utan framgång sökt Jonas Sjöstedt.
Det finns en annan orsak till splittringen inom den europeiska vänstern. Danskarna, som till skillnad från V har varit med i det stora vänsterpartiet European Left, har reagerat mot hur små kommunistpartier fått ett oproportionerligt stort inflytande.
”Särskilt det spanska kommunistpartiet har en mycket manipulerande arbetsstil, som gör de svåra att samarbeta med”, skriver Enhetslistens Mikael Hertoft.
Malin Björk uttrycker sig mer diplomatiskt.
– Man har olika partikulturer och vi vill arbeta med de som är moderna och har en partikultur som är mer lik vår, med klart feministiska arbetsmetoder.
Innan den nya partibildningen är klar måste EU:s myndighet för partier och stiftelser godkänna ansökan.