– Vi har levt med hundar i tiotusentals år, vi känner varandra. Det är värt att undersöka hur vi förstår varandra, säger Stefan Norrthon.

Han är doktor i nordiska språk vid Stockholms universitet, och tillsammans med Jenny Nilsson, docent vid institutionen för språk och folkminnen i Göteborg, forskar de nu på kommunikationen mellan människa och djur.

– Vi interaktionsforskare har mer och mer börjat titta på det som inte är verbalt språk, utan kollar på helheten. Det öppnar för att kolla vad språk är och över artgränser, säger han.

Det kanske är kontroversiellt eller radikalt säger Stefan Norrthon, men han tror att det finns mycket att lära om människan, i mötet med en annan art.

– Vi måste sluta stirra på oss själva.

– Vad händer om vi funderar på om språk kan handla om syn, dofter och rörelser. Om vårt mänskliga språk inte är i centrum?

De observerar djuren i olika sammanhang, som hos veterinären.

– Det är hästar, hundar, katter och en flock får, men fåren har vi inte kommit så långt med.

Etologi är läran av djurs beteende. Stefan Norrthon vill på sikt se ett tvärvetenskapligt samarbete med etologin, alltså läran om djurs beteende.

– Beteendevetenskapen kan tillföra något som naturvetenskapen inte har. Som språkvetare är en gest beroende av sammanhang.

Men att språkvetare intresserar sig för djurens språk är relativt ovanligt säger han.

– Det finns några till i världen som håller på med det, men det är ett litet, men växande forskningsområde.

Share.
Exit mobile version