Fryshusets högste chef visar runt i den gamla industribyggnaden i Hammarby sjöstad – som är en riktig myrstack med alla trappor och korridorer.

– Man vet aldrig vad som döljs bakom vissa dörrar, säger vd Johan Oljeqvist och låser upp ett rum som visar sig vara en studio för dj:ar.

Wesley Teodori, som gått dansgymnasiet här och nu går en ettårig kurs för att bli musikproducent, börjar skruva på några reglage innan vi går vidare till det som är Stockholms största inomhushallar för skateboard.

Johan Oljeqvist berättar att man måste röra sig på ett visst sätt när man kliver in här för att inte störa åkningen.

– På kvällarna kan det vara 200 skejtare här samtidigt och då kan man inte bara gå igenom hallen, säger han.

Sedan visar han oss hur svindlande det känns att stå uppe på kanten till den stora rampen och titta ned.

Redan för tio år sedan bad Fryshuset Stockholms stad att få växa i Hammarby sjöstad för att utrymmet höll på att ta slut. Men det är först nu exploateringskontoret sagt ja och gett stiftelsen en markanvisning för att bygga ut verksamheten med 10 000 kvadratmeter, vilket motsvarar en expansion på cirka 50 procent.

Planen är att bygga ett nio våningar högt hus österut, där det i dag bara finns tillfälliga baracker och parkeringsplatser.

– Från stadens sida ser vi att Fryshuset gör ett viktigt jobb för unga och de bedömer att de behöver större ytor för att kunna fortsätta utveckla sina aktiviteter och verksamhet, både när det kommer till musik och idrott, säger Kristina Glitterstam som är projektledare på exploateringskontoret.

En vanlig dag passerar mellan 2 000 och 3 000 unga i Fryshusets verksamheter bara i Hammarby sjöstad.

– Om det är en konsert kan det vara 4 000 här bara under en enda kväll, säger Johan Oljeqvist.

En del av dem går i skolan här varje dag, andra kanske kommer hit någon gång i veckan för att spela basket eller utöva någon annan idrott.

– Ungdomsytor i Stockholm har trängts ut i takt med att marknadshyrorna ökat, så det här handlar om att säkra sådana ytor, säger Johan Oljeqvist.

En av poängerna med Fryshuset är att det skapar mötesplatser för unga med olika bakgrunder och intressen, menar han och berättar om en internationell konferens som han deltog i för några år sedan.

– Där pratade man om att det är en tydlig trend att vi allt mer bosätter oss i socioekonomiska grupperingar. Men när man borrar vidare i detta kan man också se att det inte är sådana miljöer som unga söker sig till. De vill i stället ha sådana här ställen där det finns mer mångfald, säger han.

Han kan inte ge oss några belägg, men hävdar bestämt att det inte finns någon annan plats i landet med så mycket mänsklig mångfald som här.

Det har också stormat runt Fryshuset. Men när Johan Oljeqvist tillträdde för femton år sedan blåste de politiska vindarna i samma riktning som Fryshuset verkade, menar han.

– Det var fokus på förebyggande insatser och inkludering för unga på glid, säger han och refererar till en rapport från Högskolan i Gävle som visar att svenskarna är lika positiva till mångfald i dag som för femton år sedan.

– Nu är det de politiska vindarna som har vänt med fokus på repressiva insatser, säger han.

Julia Etzler har spelat basket sedan hon var åtta år och har gått högstadiet i Fryshuset. Hon och Wesley Teodori håller med om att Fryshuset är en mötesplats för unga med olika bakgrunder.

När Julia skulle börja gymnasiet gick hon första terminen på en skola inne i stan.

– Efter att ha gått här fick jag en chock av att alla var så lika varandra, säger hon och berättar att hon snabbt sökte sig tillbaka till Fryshuset.

– Just för att det finns så mycket människor med olika bakgrunder här. Det finns också utrymme för olika värderingar, säger hon och puffar på Wesley.

– Vi hade inte varit kompisar om det inte var för Fryshuset.

Julia Etzler lotsar oss till en filmateljé som hon ofta använder och som ligger i ett gammalt skyddsrum från förr, då byggnaden var ett företagskontor.

– Här har jag också varit, säger Wesley Teodori och berättar att han nyligen gjorde ett antirasistiskt dansframträdande, som bekostades av EU-pengar, i samma studio.

Fakta.Fryshuset finns på sex orter i landet

● För 40 år sedan startade Anders Carlberg och ett gäng eldsjälar en baskethall och replokaler för unga i ett gammalt fryslager vid Hammarby sjö.

● Snart växte verksamheten och i dag finns Fryshuset i Göteborg, Nybro, Helsingborg, Kalmar, Karlskrona, Malmö, Stockholm (Hammarby sjöstad, Akalla och Husby) och även utomlands.

● I hela Stockholm har verksamheten, som drivs som stiftelse, mer än 1 000 platser i grundskolan och lika många i gymnasiet.

● Fryshuset driver även folkhögskola, en yrkesdanslinje, idrottsprojekt, sociala verksamheter och arbetsmarknadsutbildningar.

● Finansieringen kommer från kommunal skolpeng; försäljning av tjänster; bidrag från offentliga och internationella aktörer som regeringen, regioner och EU; donationer från privata stiftelser.

● Vad händer nu: Stockholms stad har gett Fryshuset en markanvisning vilket betyder att verksamheten i Hammarby sjöstad planerar att expandera med 10 000 kvadratmeter.

Källa: Fryshuset

Share.
Exit mobile version