De offentliga medlen till bekämpningen av livmoderhalscancer ska öka från 25 miljoner till 50 miljoner kronor under 2025 för att fler ska kunna få det kostnadsfria vaccinet, enligt ett regeringsbeslut. Det motiveras på ett sätt som liknar en slutspurt mot målet att utrota sjukdomen och bland fokusområdena finns också förebyggande arbeten, utökad tillgänglighet av vård och kunskapsutveckling.
– Det finns ingen annan cancer som går att utrota, men eftersom den här gör det bestämde vi oss för ett par år sedan att försöka. Regionerna har gjort en extremt bra insats, inte minst i december då de ökade takten ordentligt, men vi har inte gått i mål så det gäller att hålla i nu, säger Acko Ankarberg Johansson som beskriver en stor enighet bakom ambitionen från alla parter, även politiskt.
Fakta.Livmoderhalscancer och hpv
● Humant papillomvirus, hpv, omfattar mer än 200 olika typer av virus som smittar genom kontakt mellan hud och slemhinnor, och är en sexuellt överförbar infektion.
● De flesta människor får en eller flera infektioner under livet. Infektionen är symptomfri och läker oftast ut av sig själv.
● 13 av hpv-typerna klassas som högriskvirus och kan orsaka olika former av cancer, exempelvis i vagina, anus, penis och svalg.
● Livmoderhalscancer är den vanligaste hpv-relaterade cancerformen.
Regeringens satsning sker i överenskommelse med Sveriges kommuner och regioner, SKR, inom ramen för den gemensamma satsningen på cancervård i allmänhet. Organisationens nationella cancersamordnare Kjell Ivarsson beskriver arbetet mot livmoderhalscancer i alla regioner som väldigt bra:
– Under hösten gjorde man en ytterligare ansträngning att intensifiera kampanjen och det hände mycket i hela landet. Vissa regioner har nu sedan några passerat en vaccinationstäckning på 70 procent vilket är gränsen för det som kallas flockimmunitet i den här sjukdomstypen.
Fakta.Kampanjen ”Gratissprutan mot hpv”
● Gratis vaccination mot hpv omfattar alla kvinnor födda mellan 1994 och 1999.
● Även redan vaccinerade kan få den och det nuvarande vaccinet skyddar mot fler virustyper än tidigare.
● Vaccinationen genomförs med ett nålstick i överarmen.
● Tidsbokning för vaccination kan göras på 1177.se
● Efter vaccinationen rekommenderas alla att hörsamma kallelser till provtagning av hpv.
– Vi vill väcka intresset för hur viktigt det är att vi kollektivt kan nå 70 procent och därmed utrota den här cancerformen. Som läkare i grunden måste jag säga att ens prata om möjligheten att kunna utrota en cancer känns mycket stort, säger Kjell Ivarsson som tillägger att satsningen fram till halvårsskiftet särskilt riktar sig till kvinnor födda 1994-1999.
Förklaringen till att just den gruppen är angelägen att nå beror på att de många gånger felaktigt tror sig vara färdigvaccinerade eller, som Ivarsson uttrycker det, ”befinner sig mitt i livet” och därför tänker på andra saker än att vaccinera sig. En del kan vara av uppfattningen att den spruta man fick i skolan skulle räcka.
– Men de behöver se till att få sin vaccination. I första hand för att skydda sig själv, men minst lika viktigt för att minska risken för spridning, säger Kjell Ivarsson.
DN avslöjade förra månaden att 155 000 kvinnor i Sverige valts bort i det nationella screeningprogrammet för livmoderhalscancer som gäller alla kvinnor mellan 23 och 70 års ålder. Orsaken var att en ny testmetod från 2015 tog regionerna upp till sex år att byta till och under det gapet hamnade kvinnor i den övre gränsen utanför programmet utan att först få göra ett hpv-test.
Då uttryckte Acko Ankarberg Johansson kritik mot regionerna som hon inte tyckte levde upp till lagen. Men sedan dess har de gjort en uppryckning som hon välkomnar.
– Jag är glad att frågan uppmärksammades för att den är så viktig. Det var ett jättelyft i december även om hösten alltid är full av vaccinationer, så det var en stor ansträngning för dem och de har gjort en fantastisk insats.
Fakta.Det nationella screeningprogrammet
● Det nationella screeningprogrammet infördes i olika landsting i Sverige mellan åren 1966 och 1977. Socialstyrelsen räknar med att screeningen förhindrar uppemot 1 500 dödsfall varje år.
● I dag erbjuder alla regioner avgiftsfri screening till alla kvinnor mellan 23 och 70 år.
● Tidigare användes så kallade cytologitest för att analysera eventuella cellförändringar. I dag visar proverna om kvinnan har en hpv-infektion, som om den inte behandlas kan leda till livmoderhalscancer.
Källa: Socialstyrelsen