Det blev bara en halv mandatperiod på utrikesministerposten för Tobias Billström, som på onsdagen meddelade att han avgår när riksdagen öppnar nästa vecka. Men utrikespolitiskt har det varit två intensiva år för Sverige.
En utdragen Natoprocess, förhalad av både Turkiet och Ungern, har gått i mål. Koranbränningarna sommaren 2023 väckte stor ilska i den muslimska världen. Samtidigt har regeringen behövt hantera krig i både Ukraina och Gaza.
– Det har varit två år där utrikespolitiken har letat sig in i inrikespolitiken på ett ovanligt stort sätt, med frågor som blivit en del av debatten på hemmaplan. Det påminner lite om läget på 1970-talet, när Vietnamkriget rasade, säger statsvetaren Jonas Hinnfors vid Göteborgs universitet.
Under Natoprocessen kritiserades regeringen för eftergifterna mot Turkiets president Erdogan. Billström själv fick från vissa håll kritik för kommentarer om koranbränningarna och den uppmärksammade Erdogandockan som hängdes uppochned av demonstranter i Stockholm.
– Vissa menade att han borde ha suttit still i båten. Vi får aldrig veta om det hade lett till en snabbare Natoprocess. I slutändan var Billström med och förde Sverige till medlemskapet, hur mycket som var hans förtjänst är svårt att säga.
På sikt tror Hinnfors dock att det är Billströms hantering av Gazakriget som kommer att nagelfaras mest.
– Det kommer att handla om huruvida den svenska linjen mot Israel har varit rimlig eller inte. Det har hela tiden varit en balansgång för regeringen och kanske den svåraste frågan under de här åren.
Avhoppet kommer som en stor överraskning, enligt Hinnfors. Billström har lång politisk erfarenhet, bland annat som migrationsminister och gruppledare i riksdagen. Halvvägs in i mandatperioden satt han säkert på sin post.
– Det här kommer inte i ett svajigt läge för Billström. Det kommer säkert att klarna framöver kring skälen till att han avgår. Men det kommer i ett ganska bra läge för regeringen, där till exempel Natofrågan är avklarad.
De senaste månaderna har det spekulerats i om statsminister Ulf Kristersson kommer att vilja möblera om i regeringen när halva mandatperioden nu har passerat. Någon förändring på utrikesministerposten har dock inte varit en del av diskussionerna, enligt Hinnfors.
Vem som blir Billströms ersättare vill han inte spekulera i. Men det kommer att bli en moderat, konstaterar Hinnfors.
– I koalitionsregeringar styr partierna i princip över sina egna ministerposter. Att utrikesministern ska vara moderat är framförhandlat sedan tidigare.
Statsminister Ulf Kristersson tycks samtidigt öppna för en ny position för partikollegan i framtiden.
”Bli inte förvånade om vi i framtiden får se Tobias Billström i någon helt ny offentlig roll – i Sverige eller utomlands”, skriver statsministern på X.
Uttalandet kan vara en möjlig fingervisning om framtiden för Billström, enligt statsvetaren.
– Det skulle inte vara förvånande om han så småningom får en ambassadörsroll, eller en position på en stor internationell organisation.
Läs mer: Tobias Billström lämnar politiken helt och hållet