Kriminella och släktbaserade kriminella nätverk driver hvb-hem, enligt ny polisrapport, som DN var först med att rapportera om.
Under våren 2021, när den tidigare majoriteten satt vid makten, vidtog Stockholm stad flera åtgärder för att skärpa kontrollen och granska företagen som staden placerade barn på. Det ledde till att barn omplacerades och att flera avtal sades upp.
En extern säkerhetskonsult anlitades som gick igenom en rad bolag och dess företrädare.
Oppositionsborgarrådet Jan Jönsson (L), då socialborgarråd i Stockholm, ansvarade politiskt för arbetet.
– Konsulten gick igenom ett antal bolag och fann att det var väldigt grovt kriminella som var kopplade till de här bolagen, framför allt kopplade till Gottsundanätverket i Uppsala, säger han till DN i dag.
Resultatet blev att staden ökade anslagen till socialförvaltningens enhet som ska följa upp avtalen och gjorde om riktlinjer för att genomföra oanmälda besök oavsett tidpunkt på dygnet.
Så hur har den rådande majoriteten fortsatt kontrollen av oseriösa bolag som ska vårda några av samhällets mest utsatta barn och unga?
– Vi har förstärkt upphandlaravdelningen som jobbar mot välfärdsbrottslighet med 3 miljoner kronor i fjol. Det har inneburit fler anställda som kunnat göra betydligt fler kontroller, säger nuvarande socialborgarråd Alexander Ojanne (S) och fortsätter:
– Vi har kunnat identifiera verksamheter som har brustit och där vi har sagt upp avtal.
Sex hvb-hem har fått sina kontrakt med kommunen hävda sedan maktskiftet, varav hälften beror på att antingen godkänt ivo-tillstånd saknas, brist på adekvat utbildad personal eller på att socialförvaltningen funnit att företaget inte följt avtal med ”brister av västentlig betydelse”. Inga kopplingar till kriminalitet har gjorts.
Socialdemokraterna vill att Sveriges kommuner ska ta över ägandet och driften av all hvb-hemsvård av unga kriminella. I Stockholm är det redan verklighet.
– Hvb-marknaden har blivit ”High chaparall”. När vi tillträdde lovade vi att vi skulle driva verksamheter i stadens regi. Nu startade vi upp vårt första i våras och hoppas komma igång med det andra kring årsskiftet, säger Alexander Ojanne.
Det första hvb-hemmet är för flickor med social problematik. De som placeras är ofta tonårstjejer med exempelvis kriminell problematik.
– Det är en väldigt svårplacerad grupp. De hamnade ofta på Sis. Nu är det Stockholmstjejer som får gå kvar i sin skola och vi kan ha kontinuerlig kontakt med stadens förvaltningar och ha samma vårdkontakter som sen tidigare, säger Ojanne.
Nästa hvb-hem som staden vill öppna är inriktad mot pojkar som rör sig i kriminella kretsar eller är i riskzon för att dras in i kriminalitet.
– Vi behöver bygga upp en verksamhet i egen regi av kvalitetsskäl men också för att veta vilken vård de unga får och vilken typ av verksamhet som drivs. Det handlar ytterst om att ta tillbaka kontrollen om välfärden, säger Alexander Ojanne.
Läs mer: Polisen larmar: Kriminella driver HVB-hem