Civilminister Erik Slottner (KD) tog på tisdagen emot slutbetänkandet från den parlamentariska Utjämningskommittén. Kommittén har gjort en bred översyn av det kommunalekonomiska utjämningssystemet och lämnar flera förslag på förändringar.

För Stockholms stad betyder förslaget 1,6 miljarder kronor i ökade kostnader för utjämningssystemet. Förra året betalade staden in drygt sex miljarder kronor.

– Självklart ska vi ha ett väl fungerande utjämningssystem för hela Sverige. Problemet är att staten drar sig undan och lägger ansvaret på väldigt få kommuner. Det blir skevt, säger Stockholm stads finansborgarråd Karin Wanngård (S).

Det är 12 av 290 kommuner som föreslås betala in pengar till systemet. Nio av dem ligger i Stockholms län.

– I stort sett alla kommuner i länet har ökade kostnader. Det vore klädsamt om staten kliver in och tar sitt ansvar, säger Karin Wanngård.

Enligt Lidingös kommunalråd Daniel Källenfors har Utjämningskommittén misslyckats totalt med två av sina uppdrag: att arbeta för tillväxt och att motarbeta skattehöjningar.

– Varför ska vi ordna arbetsplatser och tillväxt när vi får betala en massa pengar som slösas bort i andra kommuner? Det river sönder förtroendet för systemet, säger han.

Det kommunalekonomiska utjämningssystemet ska skapa likvärdiga ekonomiska förutsättningar för kommuner och regioner trots att det finns stora skillnader i skattekraft, folkmängd och åldersstruktur, hur tätt eller glest befolkningen bor och andra faktorer som påverkar kommunernas och regionernas ekonomi.

– Jag uppfattar att det finns en bred samsyn om att det behövs en långtgående kommunalekonomisk utjämning för att vi ska kunna ha en god och likvärdig välfärd i hela landet. Samtidigt är det viktigt att systemet skapar sunda incitament för arbete med effektivisering och tillväxt, säger Erik Slottner i ett pressmeddelande.

De som får ett negativt utfall är socioekonomiskt starka kommuner med stor folkmängd och tät bebyggelsestruktur. Det innebär bland annat att kommunerna i Stockholms län kommer sämre ut än i dag. I detta län, påpekar Utjämningskommittén, är dock fortfarande 17 av 26 kommuner nettobidragstagare i systemet.

Kommunen med det största bidraget i kategorin inkomstutjämning är Eda i Värmland. Det största negativa utfallet får Danderyd.

Gotland är den region som sammantaget får störst bidrag från inkomstutjämning och regleringspost med 8 636 kronor per invånare. Stockholm, som är den enda region som betalar till systemet, bidrar med 1 285 kronor per invånare.

Innan regeringen tar ställning till kommitténs förslag ska de skickas ut på remiss.

Fakta.De här kommunerna ska betala

I Stockholms län:

Danderyd

Lidingö

Nacka

Sollentuna

Solna

Stockholm

Sundbyberg

Täby

Vaxholm

I Västra Götaland:

Mölndal

I Skåne:

Lomma

Vellinge

Källa: Utjämningskommittén

Läs mer: DN Debatt. ”Så säkrar vi en likvärdig och god välfärd i hela landet”

Share.
Exit mobile version