Riksdagen ska ta ställning till regeringens lagförslag den 23 april. Förslaget stöds av en majoritet och väntas gå igenom.

Det innebär att småskaliga bryggerier, destillerier och cidertillverkare kan sälja sina produkter i samband med evenemang som visningar och föreläsningar.

I förslaget står att gårdsförsäljning under vissa tider blir den enda kanalen för att köpa med sig alkohol starkare än folköl. Men det är kommunerna som beslutar vilka tider som ska gälla hos dem.

– Tillgängligheten till alkohol är i grunden socialpolitik. Vi tänker harmonisera försäljningstiderna med Systembolagets öppettider, 10–20 på vardagar, 10–15 på lördagar och stängt på söndagar, säger Alexander Ojanne.

Varför det?

– För att skydda barn från att växa upp i missbrukarhem, skydda kvinnor från våld och stoppa alkoholmissbrukare. Svensk alkoholpolitik har ett starkt stöd hos det svenska folket. Ingen vill ha ett ökat alkoholmissbruk, säger Alexander Ojanne.

Moderaternas gruppledare i Stockholm, Christofer Fjellner, anser att Socialdemokraternas inställning är ”stendum”.

– När regeringen vill göra Stockholm roligare och modernare så obstruerar S. De är glädjedödare och håller fast vid DDR-Sverige, säger han.

Att Stadshusstyrets stopp för söndagsförsäljning handlar om att skydda barn och kvinnor anser Fjellner är ett uselt argument.

– Att köpa några öl efter ett bryggeribesök med föreläsning kommer inte att leda till sociala problem. Det är tvärtom en viktig reform för Stockholm som besöksdestination.

Vingårdar är inte vanliga i Stockholmsregionen, men det finns 120 ölbryggerier, många destillerier och cidertillverkare.

– Jag vet inte hur många det faktiskt rör sig om i Stockholms stad, men vad jag förstår ligger hälften av alla små bryggerier och destillerier i Stockholmsregionen, säger Alexander Ojanne.

De nya bestämmelserna om gårdsförsäljning föreslås träda i kraft den 1 juni 2025, gälla i sex år och sedan utvärderas.

Kommunerna ska inte bara bestämma vilka klockslag som gäller för försäljning utan även pröva ansökningar om gårdsförsäljning och sköta tillsynen.

Hinner ni hanterar ansökningarna till den 1 juni?

– Ja, det gör vi. Vi ska göra individuella prövningar men vi har sett det här komma och förberett oss, säger Alexander Ojanne.

Fakta:Gårdsförsäljning

Vid varje enskilt tillfälle ska en kund få köpa upp till 0,7 liter sprit samt tre liter vardera av vin, starköl och andra jästa drycker.

Runt 600 bryggerier, destillerier och vingårdar berörs av förslaget.

Villkoret för att kunna sälja är att tillverkarens årsproduktion inte överstiger 75 000 liter spritdrycker, 400 000 liter jästa alkoholdrycker med upp till 10 volymprocent alkohol och 200 000 liter jästa alkoholdrycker med mer än 10 volymprocent alkohol.

Läs mer:

Gårdsförsäljningen får snart klartecken i riksdagen – C hade velat gå längre

Share.
Exit mobile version