Fram till 2033 väntas en minskning med 10 400 grundskoleelever i hela Stockholm, varav 8 700 i de kommunala grundskolorna.

– Bara i år minskar antalet elever med över 1 000 personer. Det händer här och nu, säger Emilia Bjuggren.

Antalet elever på Södermalm minskar med 22 procent fram till 2033. Till följd av det läggs Åsö grundskola ned, även Ekens skola är i farozonen.

– Vi ska göra allt för att inte lägga ner skolor men vi måste fatta tuffa beslut nu. Det är ekonomiskt tufft för barnfamiljer, de har inte råd att bo på Södermalm, säger Emilia Bjuggren.

Stockholm har redan börjat stänga förskolor på många håll i staden, bland annat på Södermalm och Kungsholmen, i Gubbängen och Hägersten.

Totalt sett minskar inte Stockholms befolkning. Enligt stadens prognos väntas den öka från 988 900 år 2023 till 1 058 400 år 2033.

Men barnafödandet i Sverige är lägre än någonsin och sedan 2018 syns en trend i Stockholm: unga vuxna och barnfamiljer är den grupp som oftast flyttar ut ur länet.

Befolkningen som helhet ökar alltså – men det är fler barnfamiljer som flyttar ut till andra platser i Sverige än som flyttar in.

– Vi, både staden och regeringen, måste jobba för att människor ska ha råd att bo i Stockholm och råd att föda barn. Vi kan inte ha en stad där befolkningen minskar. Vi måste vända trenden, säger Emilia Bjuggren.

Nu ska staden avveckla drygt 6 600 elevplatser i baracker som ofta har ställts upp på skolgårdarna. De ska också skjuta fram eller stoppa planer på nya skolor som inte längre behövs.

– Vi har tagit bort planerna på skolor i Riksby, Norra Djugårdsstaden, Vinterviken och Högdalen. De kommer inte att byggas under de närmaste decennierna. Samtidigt har vi skjutit fram planerna på skolor i Kista Äng, Slakthusområdet och på Årstafältet.

En fördel som Emilia Bjuggren ser är att staden nu har en möjlighet att evakuera elever när gamla skolor behöver renoveras.

Under de kommande åren planeras ett omfattande underhåll på cirka 45 av stadens skolor.

– De allra flesta skolor ska finnas kvar men många blir mindre, tre parallellklasser i en årskurs blir två, till exempel. Det är viktigt att signalera till föräldrar att vi inte kan låta lokalkostnader äta upp allt utrymme. Vi måste se till att pengarna går till verksamheten och anställa fler lärare, säger Emilia Bjuggren.

Läs mer: Glesbygdskommun går mot strömmen: ”babyboom”

Fakta.Så ser det ut i stadsdelarna

Stockholms stads prognos för elevantal 2033

Bromma: Minskning med 1 200 elever. Blackebergsskolan och Abrahamsbergsskolan ska renoveras och eleverna evakueras till Sankt Jacobi i Vällingby.

Enskede-Årsta-Vantör: Minskning med 500 elever. Den planerade skolan Hemsystern i Högdalen utgår permanent.

Farsta: Minskning med 500 elever. Nya Sandåkraskolan i Stora Sköndal ska, enligt plan, stå klar 2032.

Hägersten-Älvsjö: Minskning med 1 700 elever. På Fruängens skola, Sjöängsskolan, Hägerstenshamnens skola och Aspuddens skola ska tillfälliga lokaler avvecklas.

Hässelby-Vällingby: Minskning med 1 300 elever. På sikt planeras en ny skola där Björnbodaskolan ligger i dag.

Järva: En minskning med 600 elever, främst i Rinkeby och Tensta. Planeringen av en ny skola på Bromstens IP har stoppats.

Kungsholmen: Minskning med 500 elever. Det planerade skolprojektet Stadshagsklippan i Stadshagen skjuts fram till efter 2045.

Norra innerstaden: Minskning med 1 100 elever. Hjorthagens skolas tidsbegränsade lokaler ska inte ersättas.

Skarpnäck: Minskning med 800 elever. Tidsbegränsade lokaler vid Bagarmossen skola, Brotorpsskolan och Skarpatorpsskolan avvecklas.

Skärholmen: Minskning med 60 elever. På Lillholmsskolan, Slättgårdsskolan och Bredängsskolan pågår om- och tillbyggnadsprojekt.

Södermalm: Minskning med 2 500 elever. Åsö grundskola och Ekens skola läggs ned.

Källa Stockholms stad

Share.
Exit mobile version