På söndag har Svenska golfförbundet årsmöte. Då avgörs om svensk golf ska införa ett maxtak på det antal golf-id som en klubb får utfärda, vilket begränsar hur många medlemmar den får ha.
Förslaget, som arbetats fram av förbundsledningen på initiativ av en majoritet av landets golfklubbar, är en konsekvens av att så kallade brevlådeklubbar på kort tid växt sig mycket stora. Särskilt golfspelare som bara spelar några få ronder om året lockas av en låg medlemsavgift till klubbar som Happy Golfer, Cloud Golf och Ekholmsnäs.
Ett ja till förslaget innebär att taket för hur många golf-id som en klubb med 18-hålsbana får utfärda sätts vid 2 800 och för en 9-hålsbana vid 1 680. Begränsningen beräknas innebära att 60 000 av landets drygt 520 000 spelare behöver byta klubb.
Stockholm, ett av de 21 distriktsförbund som har rösträtt i frågan, kommer att rösta nej (något som sajten Idrottens affärer berättat om), men distriktsordföranden Mikael Bengtsberg är övertygad om att förslaget får gehör.
– Vi är det i särklass största distriktet med 169 000 spelare, men vi är ganska ensamma om att vara emot. Jag tror att det kommer att bli en jordskredsseger för dem som vill ha det här taket, säger Bengtsberg.
När Stockholmsdistriktets klubbar röstade om förslaget blev det ett nej. Enligt Bengtsberg är Stockholmsklubbarna principiellt emot en reglering av en fri marknad. Som talesman för distriktet menar han att det finns flera skäl att säga nej.
– Den direkta konsekvensen av förslaget blir att vi tappar de golfare som inte spelar så ofta. De kommer att göra något annat i stället, spela bowling eller padel. Många av dessa är i kategorin 18–35 år, mitt i livet, och tappar vi dem så tappar vi deras barn också, säger han och fortsätter.
– En klubb som Happy Golfer har också den överlägset största andelen kvinnor bland sina medlemmar. Förbundet talar mycket om att man måste få fler kvinnor att spela. Nu sparkar man undan benen för 4 000–5 000 tjejer, säger Bengtsberg.
Antalet golfspelare har de senaste tio åren ökat med 85 000 personer till drygt 562 000. De tio största klubbarna står för över 80 procent av ökningen. Men majoriteten av landets klubbar har brist på fullt betalande medlemmar och svårt att få verksamheten att gå ihop.
Bengtsberg är medveten om att klubbar har det tufft, men menar att det är marknadskrafter och en kunskapsbrist hos de mindre klubbarna som skapat utvecklingen och att förslaget inte löser deras ekonomiska situation.
I det längre perspektivet menar Bengtsberg att konsekvenserna av taket är svåra att överblicka, men han tror att det generellt sett kommer att bli dyrare att spela golf, att marknadskrafterna kommer att prova nya vägar och att det kan komma att uppstå klubbar som väljer att ställa sig utanför Golfförbundet.
Stockholmsbasen säger att han med en bakgrund inom fotboll och ishockey och som relativt nybliven golfspelare har känt sig ensam i de ledardiskussioner som föregått mötet.
– Kanske har jag en annan syn på det här än dem som varit ledare längre inom golfen, men det viktigaste är att golfen kan fortsätta att växa och utvecklas, säger han.
Skåne är det distrikt som har flest klubbar och därför flest röster på årsmötet, åtta stycken. Distriktsordföranden Stefan Lindvall vill för DN inte avslöja hur man kommer att rösta. Han förklarar att han före årsmötet heller inte vill diskutera i medierna hur man resonerar och säger att han är förvånad över att ett annat distrikt valt att göra så.
Läs mer:
60 000 golfspelare kan tvingas byta klubb
Golfförbundet anklagas för kartellbildning