DN har tidigare rapporterat om stadens ambitioner att fler vuxenutbildningar ska utföras i egen regi. I nuläget utförs 82 procent av vuxenutbildningen av privata aktörer, jämfört med ungefär 50 procent i riket.

Den siffran ska minska till cirka 60 procent, enligt finansborgarrådet Karin Wanngård (S). Antalet privata utbildningsleverantörer ska också minskas från 15 till 6 stycken.

– Vi har sett att kvaliteten inte alltid har hållits och att betygen inte varit jämförbara med kunskapsnivåerna, säger hon som en motivering till varför staden vill bedriva mer vuxenutbildning i egen regi.

Som exempel lyfter hon fram Kalla faktas granskning för två år sedan som visade på utbrett fusk hos ett utbildningsföretag som var upphandlat av staden.

– Staden har inte haft kapacitet att kontrollera alla utbildningar när vi haft 38 olika avtal. En viktig del med att bedriva utbildning i egen regi är att vi har en fungerande visselblåsarfunktion. Som elev ska man känna sig trygg med att kunna ta upp brister som vi kan rätta till, säger Karin Wanngård.

Utbildningarna som framöver helt ska bedrivas i egen regi är SFI på grundnivå samt stora delar av utbildningarna inom vård och omsorg. Uppskattningsvis rör det sig om 9 000 nya elever som framöver kommer att utbildas av staden.

– Det beror lite på hur många som söker. Vi vill att alla som söker vuxenutbildning ska komma in med kort varsel.

Karin Wanngård tror inte att satsningen kommer att påverka arbetsmarknadsförvaltningens budget nämnvärt.

– Eftersom den upphandlade verksamheten kostar, i synnerhet när elever får gå om kurser och gå ut utan tillräckliga kunskaper. Den stora besparingen blir att eleverna får den utbildning de är satta att få.

Läs mer:

S i Stockholm: Vi tar kontroll över vuxenutbildningen

Stockholms stad avbryter upphandlingar – inga anbud kom in

Share.
Exit mobile version