Staden har tidigare byggt om Medborgarhuset som öppnades 2020 efter fyra års renovering. Nu finns ett större bibliotek med lokaler mot Götgatan, ett nytt barnbibliotek, en nyrenoverad idrottshall och Forsgrénska badet har återfått sin forna glans.

– När vi höll på med Medborgarhuset tänkte vi att det är viktigt att ta ett samlat grepp och få ordning på torget, samma sorts arbete som vi har gjort med Östermalmstorg, säger Jan Valeskog.

Syftet är, enligt honom, att göra Medborgarplatsen mer tillgänglig och trevlig.

– Nu är det rätt rörigt och det finns en del otrygga baksidor. Det är jätteviktigt med uteserveringar och kiosker, men vi ska bestämma vilka kiosker och hur de ska se ut.

Hur tänker du om de två stora entréer till garaget som står mitt på torget?

– De blir ganska dominerande… Vi får titta på det.

Staden ska ha samråd med allmänheten om Medborgarplatsens framtida utseende.

– Folk brukar ha ett stort engagemang och otroligt kreativa synpunkter när det gäller platser i deras närområde. Jag har stora förväntningar på att det blir riktigt bra, med Söderbornas hjälp.

Handlar inte mycket av problemen vid Medborgarplatsen om bråk och stök? Så sent som i helgen var det, enligt polisen, slagsmål vid tunnelbanenedgången.

– Stök kan till stor del fås bort med arkitektur, vi kan bygga bort det, så att det inte blir attraktivt att stå i ett mörkt hörn, säger Jan Valeskog.

Dessutom kommer flera andra redan beslutade förändringar i området. Med början 2025 väntar sex år av massivt trafikstrul i närheten av Medborgarplatsen. Ytskiktet i tunnelbanans tak mellan stationerna Medborgarplatsen och Skanstull måste bytas. Arbetet innebär att Götgatan behöver rivas upp och den kommer periodvis att vara helt avstängd.

Den tunnelbanetunnel som löper mellan Medborgarplatsen och Skanstull på Södermalm i Stockholm byggdes 1933. Sedan dess har inga större renoveringar genomförts. Men nu har behovet av en upprustning blivit närmast akut.

Fakta.Medborgarplatsen

Medborgarplatsen fick sitt namn 1940. Då hade torget hetat Södra Bantorget i ungefär 70 år, sedan järnvägen kom och Södra station byggdes.

På platsen för Södra Bantorget fanns tidigare sjön Fatburen.

Här går Götgatan, den äldsta vägen söderut från Stockholm. Göta landsväg fanns redan under medeltiden, men den kan mycket väl ha haft en forntida föregångare.

Share.
Exit mobile version