Vad är unikt just med Bio Skandia?

– Det är en av världens vackraste biografer, ritad av Sveriges internationellt mest kända arkitekt. Många av Gunnar Asplunds andra byggnader syns i stadsrummet, men Skandia är gömd inuti en huskropp. Det är en unik skönhetsupplevelse. Man flyttas tillbaka till Stockholm 1923 när nyklassicismen stod som högst. Några år senare, 1930, slog funktionalismen igenom. Intressant nog var Asplund en av funktionalismens huvudpersoner, säger Astrid Hallenstvedt.

Hur stort är intresset?

– Vi har haft visningarna förut och intresset har varit stort. De är på svenska, men jag har varit med om att utländska arkitektstudenter har deltagit bara för att få se lokalen. I framtiden är det inte omöjligt att vi kommer att ha visningar även på andra språk.

Vad får man lära sig på visningarna?

– Bland annat att Gunnar Asplund samarbetade med en mängd unga konstnärer som ännu inte hade slagit igenom, men som snart skulle göra det. Till exempel Einar Forseth som kanske är mest känd för mosaikerna i Gyllene salen i Stockholms stadshus. Just den konstnärliga utsmyckningen fick stor uppmärksamhet när biografen invigdes.

Vilken var den första filmen som visades?

– Premiärfilmen var ”Närkingarna”. Man kan fortfarande se film på Skandia på helgerna. I dag ägs och drivs biografen av Stockholms filmfestival.

Läs mer:

Stockholms filmfestival nyöppnar klassiska Skandia

Förslaget: Måla Stadsbiblioteket pepparkaksbrunt

Kulturdebatt. Gunnar Asplunds arkitekturklenod till salu

Share.
Exit mobile version