Nationella bombskyddet kallades till Bredäng i södra Stockholm efter ett larm om ett misstänkt farligt föremål på onsdagskvällen. Det var vid 19-tiden föremålet hittades i ett bostadshus i stadsdelen och de boende inrymdes i sina lägenheter. Senare på kvällen kunde föremålet transporteras från platsen och polisen uppgav att det hade destruerats genom en kontrollerad sprängning.

Mindre än ett dygn senare, klockan 17.51 på torsdagseftermiddagen, kom ett larm om att misstänkt farliga föremål hade kastats in i en restaurang i centrala Sundbyberg norr om Stockholm. Ett antal personer befann sig på platsen vid tillfället och polisen kom till platsen med ”en stor resurs”. Några timmar senare var föremålen avlägsnade. Polisen har inte velat uppge vilken typ av föremål det rörde sig om, men har rubricerat ärendet som mordförsök.

Samma kväll, klockan 20.10, kom larmet om ännu ett misstänkt farligt föremål. Denna gång gällde det ett bostadsområde i Nälsta i västra Stockholm, och även denna gång destruerades föremålet på plats av polisen.

Några timmar senare, vid 03.30-tiden på natten mot fredagen, skakades Hammarbyhöjden av en explosion vid ett flerbostadshus. Flera boende hörde av sig om händelsen, men ingen person kom till skada. Senare grep polisen en person i ärendet.

– Jag kan inte gå in på några detaljer kring personen just nu men personen greps i närheten av brottsplatsen, sade Per Fahlström, presstalesperson vid Stockholmspolisen, till DN.

De fyra olika händelserna utreds separat, uppger Rebecca Landberg, presstalesperson vid Stockholmspolisen, på fredagseftermiddagen. I ett mejl beskriver hon att de konflikter som finns i kriminella kretsar är ”mer eller mindre aktiva och kan eskalera när som helst”, och lägger till:

”Polisen har blivit bättre på att förhindra och avvärja våldsdåd, men sprängningar är ett sätt för kriminella att driva konflikterna för att nå sina mål. Det går inte förutse var och när sprängningar ska ske.”

Hur arbetar ni med dessa händelser?

”Polisen arbetar hela tiden med risk- och hotbedömningar för att placera ut våra resurser där vi bedömer att de behövs mest. Vi har blivit bättre på att utveckla vår förmåga att inhämta och analysera information. Till exempel delas information snabbare och bättre mellan lokalpolisområden, underrättelseverksamhet och brottsutredningar”, skriver Rebecca Landberg vidare i mejlet.

Share.
Exit mobile version