Det hade gått att göra en reklamfilm för svenskodlade livsmedel av det här besöket. Åt alla håll sträcker sig gröna fält med potatis, spannmål och kål.

När Robert Forsberg tog över egendomen skrevs ett nytt kapitel i familjens historia. Han är tredje generationen som driver gården på det bördiga jordbrukslandet utanför Linköping.

Med telefonen i handen möter han DN:s utsända.

– Ni kan väl börja med virket uppe vid hagen och ta det som är löst, säger han i mobilen, på sin utpräglat östgötska dialekt.

Han talar med sina två söner som sommarjobbar på gården. Det finns i vanliga fall fyra heltidsanställda, men under skörden växer styrkan till uppåt 15 personer med säsongsarbetare från Baltikum och pensionerade jordbrukare från bygden som rycker in där det behövs.

Vi sätter oss i personalrummet i den nybyggda plåtladan, men vi har inte kommit för att prata om den växande efterfrågan på svenskodlad kål som Robert Forsberg tycker sig känna av. Vi ska prata om de inbrott och stölder som hans gård har drabbats av.

– Första gången var i oktober 2022. Då hade de tryckt in fönstret till verkstaden med en stängselstolpe. De hade tagit alla verktyg och en display från en traktor, alltså en skärm som man använder till gps:en, säger Robert Forsberg.

Värdet på de verktyg som stals uppgår till en bit över 100 000 kronor och trots att verkstaden ligger några tiotal meter från Robert Forsbergs föräldrahem var det ingen som hörde när tjuvarna bröt sig in.

– Lastbilarna som hämtar kål kommer när som helst på dygnet. Vi har en lastbrygga och de öppnar själva lagret med en kod, så det är ofta rörelse på gården. Nu vet jag inte exakt när de bröt sig in, men jag var ute och vakade på vildsvin och körde förbi här ungefär 01.30. De kan faktiskt ha varit här precis då, utan att jag märkte något, säger Robert Forsberg.

Mindre än ett år senare var det dags igen. I augusti förra sommaren – mitt i den hektiska skörden – slog tjuvar på nytt till mot gården.

– Vi avslutade arbetet vid tiotiden på kvällen när daggen kom, tröskan klarar inte av att ta emot halmen när den blir blöt, säger Robert Forsberg.

Två stora vagnar var kopplade bakom traktorn. Den stod halvvägs ut genom verkstadsporten som därför inte gick att stänga.

– Min son skulle köra till Lantmännen tidigt på morgonen för vi hade tid på kvarnen kvart över sju, men han ringde mig och sade att ”du farsan, vi har haft inbrott, det finns ingen ratt i traktorn”.

Ratten är specialbyggd och kopplad till en servo som styrs av en gps. Den var också borta. Mottagaren på taket, skärmen i förarhytten och lådan med den enhet som styr systemet – borta.

– Dessutom hade de tagit alla batteridrivna verktyg de kunde hitta. De nya, som jag hade köpt för att ersätta de som blev stulna, säger Robert Forsberg.

Stölder av gps-system för jord- och skogsbruk har blivit allt vanligare. År 2019 och 2020 anmäldes cirka 40 stölder per år. År 2021 och 2022 låg årssiffran på 80.

Karin Rinander är förundersökningsledare vid Polismyndigheten. Hon tillhör en utredningsgrupp i polisregion Syd som arbetar riktat mot stölder som begås av internationella brottsnätverk och har ett särskilt fokus på stölder av gps-utrustning.

– Vi vet att det finns en omfattande internationell andrahandsmarknad för de här gps-systemen, säger hon.

Fakta.Gps-system för jordbruk

Moderna gps-system används i allt större utsträckning i jord- och skogsbruk. Med hjälp av de avancerade systemen kan maskinerna köras med en precision på plus-minus några enstaka centimeter. På så sätt hålls förbrukningen av bränsle och gödningsmedel nere, vilket sparar pengar och minskar påverkan på miljö och klimat.

Ett gps-system av den typ som används på maskiner i jordbruket kostar från 100 000 kronor och upp till en halv miljon kronor.

Källa: LRF

Förra året skedde ungefär 230 stölder och hittills i år har fler än 100 stölder anmälts.

– Det finns pengar att tjäna. Förra året var det extremt många stölder och snittvärdet på godset vid varje stöld låg på runt 200 000 kronor, säger Karin Rinander.

Flest stölder har inträffat i södra Sverige. Bönder i Skåne, Västergötland och Östergötland är särskilt utsatta och på sommaren är det högsäsong för tjuvarna. Från vårbruket och in på hösten är jordbrukare särskilt utsatta för den här typen av brott.

Stölderna är svåra att klara upp och även i de fall då misstänkta grips med stulna gps-system kan det vara svårt att få dem dömda för stöld. Precis som när tjuvarna slog till mot Robert Forsbergs gård finns det sällan några vittnen och brottsrubriceringen kan därför i stället bli häleri.

– Det här är någonting som vi arbetar med och som vi har blivit bättre på. Nu uppmanar vi den som blivit drabbad att låta traktorn stå så att vi kan komma ut och säkra dna-spår, säger Erik Reimstad, som arbetar på den regionala brottssamordningen i polisregion Öst.

Den svenska polisen samarbetar med europeiska kollegor genom Europol och det händer att gps-system som har stulits i Sverige hittas utomlands.

– Vi misstänker att det till största del är internationella brottsnätverk som ligger bakom de här stölderna. Man kommer till Sverige för att stjäla saker som sedan smugglas ut ur landet. I de fall då vi gripit tjuvar ser vi ofta att de också har stulit annat än gps-system, säger Erik Reimstad.

Tjuvarna som stal Robert Forsbergs gps gjorde bort sig. Efter att ha plockat allt av värde i verkstaden fortsatte de till en villa i området där de försökte bryta sig in. Vad de inte räknade med var att ägaren till huset hade ett automatiskt larm och kameror fångade registreringsskylten på den bil de använde.

Samma natt fick en polispatrull syn på bilen och tog upp jakten. Ut genom bilfönstret kastades verktyg, gps-system – och ratten till Robert Forsbergs traktor.

– Den var helt tillplattad när jag hämtade den hos polisen, säger han.

De två gärningsmännen greps på bar gärning och kunde dömas för grov stöld. Eftersom de är rumänska medborgare dömdes de också till utvisning och är förbjudna att resa in i Sverige.

Robert Forsbergs företag omsätter årligen mellan 10 och 11 miljoner kronor. Gården har investerat i ett kyllager, heltidsanställd personal och tre stora traktorer som är självstyrande tack vare de moderna gps-systemen.

– Det är mycket pengar, men vi tänkte att antingen får vi modernisera och satsa på framtiden, eller så kommer vi inte att ha någon lönsamhet, säger Robert Forsberg.

Nere på gårdsplanen står en av hans stora traktorer. Robert Forsberg klättrar upp på den för att visa var antennen till gps:en sitter.

– Tjuvarna vet precis hur de ska göra. Det tar inte många minuter att skruva loss de här delarna, säger han.

Robert Forsberg vet precis hur lång tid det tar för efter den senaste stölden på gården skruvar han loss gps-systemen från sina maskiner varje kväll.

– Jag tar hem dem och lägger grejerna under min säng när jag går och lägger mig. Det är lite krångligt för det är mycket saker, men nu sover jag på dem, bokstavligen, säger han.

Share.
Exit mobile version