– Det är en unik situation i Skåne, då krävs unika åtgärder, pengarna finns ju där, säger Sydsvenska Handelskammarens vd Per Tryding med adress regeringen.

Och pengarna han syftar på är Svenska kraftnäts så kallade flaskhalsavgifter, tiotals miljarder kronor, medel som kan användas för att göra elöverföringen mer effektiv.

Enligt en ny rapport från Energiforsk, ägt av Energibranschen och Svenska kraftnät, blir elen 40 öre dyrare per kilowattimme i Sydsverige, och ungefär hälften i övriga landet, om ingen ny el tillkommer fram till 2030, antingen i form av ny elproduktion eller ny elöverföring. En följdeffekt blir uppemot 200 000 färre jobb i Sverige än om Skåneregionen kan gå från en egenförsörjning av el på i dag 15 till 50 procent, enligt handelskammarens utgångspunkt.

Ny havsbaserad vindkraft står för stora delen av nytillskottet i Sydsverige, enligt scenariot. När Vattenfall stoppar sitt Kriegers flak-projekt, för gott eller tillfälligtvis, försvinner runt en fjärdedel av de projekt som ligger i pipeline, enligt Per Tryding.

– Det är inte allt. Men det är ett rejält bett i äpplet, säger han.

Det skulle kanske betyda 5-10 öre dyrare el än annars, resonerar han.

Och för skåningarna och företag som vill investera börjar tålamodet tryta. I sommar har elen ofta varit flera hundra procent dyrare i Sydsverige än övriga landet. Och det beror på att elområde 4 har den sämsta elbalansen i hela Europa, med ett stort underskott, helt beroende av import, ofta dyrare sådan från längre söderut.

Energiminister Ebba Busch försvarar regeringens politik med att andra havsbaserade vindkraftprojekt uppenbarligen säger sig klara sig utan statens hjälp med elkablar ut till havs.

– Det säger man ju ibland när det passar. Men det är ju inte regeringens ordning om kärnkraften då i så fall. Att de klarar sig. Det är ju så att tyvärr är svensk politik fortfarande kvar i kraftslagsdebatten, säger Per Tryding.

Kärnkraften löser inga problem de närmaste tio åren.

– Det är min andra poäng. Det här är åtgärder som är tänkt att ske före 2030.

Läs mer: Vindkraftbolag efterlyser stöd

Share.
Exit mobile version