Efter en rad av misstänkta sabotage mot kablar i Östersjön planerar Nato en marin insats för att skydda infrastrukturen på Östersjöns botten. Länderna runt Östersjön är i färd med att anmäla förband som kan delta och Sverige kommer skicka flera örlogsfartyg, enligt uppgifter till SVT.
– Jag kan bekräfta det som generalsekreteraren sagt. Just nu ser vi över vilka resurser vi har. Och det handlar om att utveckla en ökad närvaro till sjöss, säger Jimmie Adamsson som är presskontakt på svenska marinen till DN.
Det är Nato som tagit initiativ till insatsen. Sverige har fått i uppgift att inventera sina resurser. Jimmie Adamsson säger att Sverige alltid har en stor militär närvaro i Östersjön, men att det trots det är omöjligt att punktmarkera de tusentals fartyg som rör sig.
Vad gör Natos resurser för skillnad för Sveriges marina säkerhet i det här läget?
– Nu handlar det inte bara om Sveriges säkerhet utan om att skydda alliansen. Men att patrullera och avskräcka från att utföra sabotage eller liknande, det görs bäst tillsammans och samordnat, säger Jimmie Adamsson.
Försvarssamarbetet Joint Expeditionary Force (JEF) har redan skärpt bevakningen av kritisk undervattensinfrastruktur i Östersjön. Förra veckan aktiverades ett AI-baserat brittiskt reaktionssystem, Nordic Warden, för att övervaka den ryska skuggflottan.
Den 14 januari är Finlands president Alexander Stubb och Estlands premiärminister Kristen Michal värdar för ett Natomöte med anledning av de misstänkta sabotagen av undervattenskablar. Statsminister Ulf Kristersson kommer delta tillsammans med bland andra Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Natochefen Mark Rutte.
Texten uppdateras.