Blockaden – som innebär nej till övertid – gäller framför allt sjuksköterskor men även Vårdförbundets övriga medlemsgrupper: Barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor.

Från och med klockan 16 i eftermiddag kommer 63 000 vårdanställda medlemmar i Vårdförbundet att vägra övertid och mertid. Arbetsgivaren kan inte heller genomföra nyanställningar av Vårdförbundets medlemsgrupper.

Varslet omfattar ännu fler vårdanställda eftersom det enligt Vårdförbundet även gäller oorganiserade som har villkor enligt Vårdförbundets avtal.

Som DN tidigare berättat har Vårdförbundet räknat ut att medlemmarna arbetade tre miljoner timmar övertid förra året. Konfliktåtgärderna riskerar därför att få stora konsekvenser för vården.

– Vi jobbar konstant övertid och mertid på min arbetsplats. Bemanningen är beroende av att ingen vabbar eller är sjuk och så är det aldrig. En övertidsblockad skulle få stora konsekvenser, säger Judith Jacobson, sjuksköterska på medicinkliniken på Västmanlands sjukhus i Västerås.

Vårdförbundet har sedan början av året förhandlat om nya villkor mer SKR, som företräder landets regioner och kommuner, och Sobona, de kommunala företagens arbetsgivarorganisation.

Trots hjälp av medlare har parterna inte lyckats komma överens. Striden handlar om löner men framför allt arbetstider. Vårdförbundet vill ha en omfattande arbetstidsförkortning så att fler orkar arbeta heltid. Men SKR ser inte det som möjligt på grund av regionernas och kommunernas svåra ekonomi och för att det redan nu är svårt att rekrytera sjuksköterskor.

Under onsdagen fick Vårdförbundet nya avtalsförslag från SKR och Sobona. Förbundet tackade nej och kom med ett motförslag.

– Det har nu SKR och Sobona sagt nej till och vi kan därmed konstatera att vi fortsatt står långt ifrån varandra, säger Vårdförbundets förhandlingschef Annelie Söderberg.

Enligt SKR:s förhandlingschef Jeanette Hedberg pågår inga nya samtal, trots att kockan tickar och övertidsblockaden närmar sig.

– Vi har framfört till Vårdförbundet att vi är angelägna om fortsatta förhandlingar med stöd av medlare men vi har ännu inte fått någon respons. Vi hoppas att vi får det så snart som möjligt eftersom tiden börjar rinna ut.

Varslet i korthet:

Varslet börjar att gälla klockan 16 i dag torsdag den 25 april.

Det gäller medlemmar i landets samtliga regioner, samt fyra kommunala bolag i Stockholm: Ambulanssjukvården i Storstockholm, Södersjukhuset, Danderyds sjukhus och Capio S:t Görans sjukhus.

Varslet består av övertidsblockad, mertidsblockad och nyanställningsblockad. Det innebär att medlemmar inte ska jobba övertid eller mertid, samt att arbetsgivaren inte får nyanställa inom Vårdförbundets yrkesgrupper.

Berörda yrkeskategorier är barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor inklusive dem med specialistfunktion och inklusive chefer.

Varslet undantar verksamhetschefer samt förvaltningschefer eller arbetstagare med förvaltningschefs ställning samt arbetstagare som regelmässigt företräder arbetsgivaren i kollektivavtalsförhandlingar.

Bland Vårdförbundets krav i avtalsförhandlingarna finns höjda löner och förkortad veckoarbetstid.

TT

Share.
Exit mobile version