När den gamla fiskebåten Handala lägger till i Malmö på onsdagseftermiddagen möts hon av hundratals personer och nästan lika många flaggor. Flera mindre båtar prydda med palestinska flaggor cirkulerar i inloppet medan talkörerna rullar över vattnet. ”Välkommen Ship to Gaza!”, ”Malmö säger nej till folkmord!”.

Sedan början av maj har Handala besökt flera hamnar i Sverige på sin väg från Norge. Målet är, liksom vid tidigare resor under åren, att bryta det man betraktar som en illegal ockupation av Gaza.

Besöket i Malmö är speciellt. Samtidigt som båten lägger till pågår Eurovision i staden, och veckan präglas av protester mot Israels deltagande i tävlingen.

– Samtidigt som Rafah bombas pågår Eurovision i Malmö. Vi är här för att stötta Malmös fördömande av Israels deltagande, säger Ship to Gazas ordförande och talesperson Jeannette Escanilla.

En av dem som slutit upp i Malmö är Britt-Marie Johansson.

– Jag tycker att det är en bra manifestation som tydligt kopplas till vad som händer i Gaza. Vad gäller de andra demonstrationerna har jag inte tagit ställning till om jag ska delta, säger hon.

För det planeras för fler demonstrationer i Malmö under veckan. 66 organisationer står bakom kampanjen ”Stoppa Israel – för fred och ett fritt Palestina”. Under torsdagen genomför de en demonstration i Malmö – samma dag som Israels artist Eden Golan tävlar med bidraget ”Hurricane” i den andra semifinalen på Malmö Arena.

Demonstrationståget väntas bli de största hittills i staden sedan kriget bröt ut mellan Israel och Hamas i oktober.

– Syftet är att bojkotta Israel under Eurovision plus att visa att vi står solidariska med det palestinska folket, säger Yomn Kadoura, organisationens talesperson och aktiv i Vänsterpartiet.

Enligt henne väntas upp emot 20 000 deltagare i demonstrationståget – en siffra som även polisen räknar med.

– Det är otroligt svårt att veta i förväg, men i februari var det en stor demonstration med uppåt 15 000 deltagare. Nu kommer det bussar från Stockholm och Köpenhamn, det är röd dag och kanske fint väder, så jag skulle bli förvånad om det blev färre, säger Daniel Mårtensson, dialog- och kommunpolis i Malmö.

Så länge demonstrationståget hålls i rörelse tror han inte att det är något problem med så många demonstranter i centrala Malmö.

– Det jobbiga är om tåget börjar stanna. Och oavsett vilket kommer trafiken att påverkas på något vis. Samtidigt är det ju röd dag och kanske lite mindre trafik i rörelse.

Vilka risker ser du?

– Att onda element eller folk som har en annan agenda försöker kidnappa demonstrationen för att skapa bråk.

De demonstrationer som tidigare har arrangerats i Malmö i protest mot kriget i Gaza har varit lugna. Yomn Kadoura räknar med att det kommer att gå fredligt till även den här gången.

– Det finns såklart risk att det blir våldsamt om det tillkommer folk utifrån på gatorna, men vi har bra dialog med polisen och har ordnat så att det finns ett stort antal demonstrationsvakter. Vi har en krisgrupp och det är välplanerat med ordningsvakter, säger hon.

”Stoppa Israels” demonstrationståg startar vid Stortorget och avslutas med ett musikevenemang vid Mölleplatsen där flera artister, bland annat Mikael Wiehe, Stefan Sundström och General Knas, uppträder under kvällen.

Under torsdagen har polisen även gett tillstånd för en stillastående demonstration i anslutning till Malmö arena i Hyllie, där tävlingen avgörs.

Här räknar arrangören, den propalestinska Facebookgruppen Svenskar som stödjer Palestina, med omkring 500 deltagare.

På Davidshalls torg i centrala Malmö genomförs det även en välkomstmanifestation för den israeliska delegationen under torsdagen. Deltagarna ska spela israeliska Eurovisionbidrag och vifta med israeliska och svenska flaggor.

– Den avvikande rösten måste synas. Jag ser det som en demokratifråga, sa arrangören Jehoshua Kaufman, fri debattör och tidigare ordförande för Judiska församlingen i Malmö, nyligen i en intervju med DN.

Fakta.Demonstrationer under Eurovision

Eurovision song contest arrangeras 7-11 maj i Malmö.

Israels deltagande har väckt starka känslor och flera manifestationer har beviljats demonstrationstillstånd under veckan.

Paraplynätverket Stoppa Israel arrangerar två stora demonstrationer under torsdagen, då Israel tävlar i den sista semifinalen, samt på lördag, finalkvällen.

Under torsdagen går demonstrationståget från Stortorget till Mölleplatsen där manifestationen avslutas med flera musikframträdanden. På vägen passerar tåget Triangeln, bara något kvarter från den avspärrade Eurovision Street. Arrangörerna hoppas att demonstrationerna ska locka upp emot 20 000 personer.

Flera nätverk planerar att arrangera bussresor till Malmö från olika delar av landet för att delta i demonstrationerna.

I anslutning till Malmö arena på Hyllie, där tävlingen avgörs, kommer det även att hållas stillastående manifestationer på torsdag och lördag, arrangerade av den propalestinska Facebookgruppen Svenskar som stödjer Palestina,

Även en manifestation till stöd för Israels delegation har fått tillstånd på Davidshalls torg i centrala Malmö på torsdagen.

Share.
Exit mobile version