I Sverige är det landets 290 kommuner som ansvarar för att organisera äldreomsorgen på sina respektive orter. Det innebär att skillnaderna i allt från avgifter till väntetider kan vara stora – beroende på var i landet man bor.
För landet som helhet var den genomsnittliga väntetiden för att få en plats på ett särskilt boende 63 dagar förra året. I Nynäshamn och Flen fick de äldre invånarna vänta allra längst: över 190 dagar i snitt. Kortast väntetid hade å andra sidan invånarna i Arjeplog, Jokkmokk och Torsås. Där tog det i i genomsnitt högst elva dagar att få en plats på äldreboende.
Kommunerna tar även ut olika stora avgifter för sin äldreomsorg.
Alla håller sig förvisso inom den maximala avgift som enligt lag inte får överstigas, men en kartläggning gjord av Socialstyrelsen tidigare i år visar att kommunerna ofta har olika definitioner av vad som ska ingå i maxtaxan. Vissa tar till exempel ut en separat avgift för att distribuera mat inom hemtjänsten trots att det bör ingå i den maximala avgiften.
För äldre som bor på särskilt boende kan kostnaderna för maten variera kraftigt mellan kommuner.
Enligt Socialstyrelsens kartläggning betalade medborgarna i Herrljunga allra mest för maten på särskilt boende förra året: 6 555 kronor per månad. Vid samma tidpunkt kostade maten på äldreboende 2 490 kronor i Upplands-Bro, vilket var lägst i landet.