Handelsbanken har länge trott att styrräntan ska bottna på 2,25 procent, vilket är den nuvarande nivån. För bara några veckor sedan spekulerade chefsekonomen Christina Nyman i att Riksbanken kanske blir tvungen att höja räntan mot slutet av året som en konsekvens av att inflationen legat över tvåprocentsmålet.

Men den senaste veckans dramatiska händelseutveckling i världsekonomin har fått bankens prognosmakare att tänka om.

Nu spår Handelsbanken att Riksbanken istället kommer behöva sänka styrräntan till 1,5 procent i år – alltså 0,75 procentenheter lägre än den nuvarande nivån.

”Vår prognos är att Riksbanken sänker styrräntan i juni och på de efterföljande mötena i augusti och september”, skriver banken i en uppdatering.

Som en följd av detta kommer bankernas rörliga snitträntor på bolån att sjunka ned mot 2,4 procent i slutet av året, och ligga kvar på den nivån under 2026, enligt Handelsbanken.

Det handelskrig som blossat upp i spåren av Donald Trumps oväntat höga tullar kommer leda till att USA går in i en ”mild recession”, medan återhämtningen i den svenska ekonomin fördröjs, spår Handelsbanken. De tror på lägre BNP-tillväxt och högre arbetslöshet i Sverige jämfört med den senaste prognosen.

– Vi bedömer att förutsättningarna har ändrats så pass mycket att vårt tidigare huvudscenario är överspelat. Det ser värre ut än det allvarligaste scenariot som vi tecknade i januari, säger Helena Bornevall, ställföreträdande chefsekonom på Handelsbanken.

Vad gäller bopriserna tror banken att de kommer att stå still under 2025, för att därefter vända upp och öka snabbare än inkomsterna under 2026-2027.

– Räntesänkningarna hjälper till för att stötta upp hushållens tillförsikt. Samtidigt finns en oro för konjunkturen och en senarelagd återhämtning på arbetsmarknaden, vilket bidrar till att hushållen blir mer avvaktande än vad de skulle varit annars, säger Helena Bornevall.

Swedbank har också lämnat en ny prognos i veckan, där de spår att Riksbanken sänker styrräntan ”åtminstone ytterligare en gång” till 2 procent i år.

– Även om det är mycket dramatik på de finansiella marknaderna är det mindre dramatik i svensk ekonomi. Vi står inte inför något pandemistopp eller global finanskris. Så det finns ingen brådska att sänka räntan, men för att lindra tulleffekten bör Riksbanken lätta lite på trycket, säger Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank.

Bankens bedömning är att de rörliga bolåneräntorna kommer sjunka till 3,1 procent i snitt. Effekterna på bostadsmarknaden väntas dock bli begränsade.

– En sänkning från Riksbanken, som vi tror på i nuläget, ändrar inte spelplanen särskilt mycket. Den bästa bedömningen i dag är att bostadspriserna kommer ligga ganska stabilt framöver, säger Andreas Wallström.

I likhet med Handelsbanken menar Swedbank att den svenska tillväxten kommer att dämpas av tullkriget. I kombination med en starkare krona och ett lägre oljepris väntas det bidra till ett minskat inflationstryck.

Det som eventuellt skulle kunna driva upp inflationen är EU:s svar på de amerikanska tullarna. Men eftersom unionen ser ut att rikta in sig på specifika produkter snarare än generella tullar blir den effekten ändå begränsad, enligt bankens bedömning.

– Om något kan tullarna bidra till att inflationen sänks i Sverige i närtid, säger Andreas Wallström.

Läs mer:

Tullkaoset kan sänka bostadspriserna

Nu har Trumps tullar trätt i kraft – 104 procent på kinesiska varor i USA

Share.
Exit mobile version