Idrottsföreningen Proletären FF i Göteborg har anmälts av Göteborgs stad till Ekobrottsmyndigheten på grund av vad föreningen själv beskriver som brister i bokföringen. Därför har de kommunala bidragen till klubben stoppats tillsvidare i enlighet med den policy som kommunen har.

Trots det ville Bettan Andersson, ordförande i den nämnd som anmält Proletären FF, betala ut ett bidrag på 69 000 kronor till föreningen, utan att beslut var fattat av nämnden.

En ordförande kan i brådskande fall fatta ett så kallat ordförandebeslut, men det är kutym att man då först tillfrågar övriga i nämndens presidium.

Av tekniska orsaker kom det muntliga ordförandebeslutet, som är daterat fredagen den 13 juni, aldrig att signeras och därför betalades inte bidraget ut. När nämnden sammanträdde fyra dagar senare revs beslutet upp efter omröstning med sex röster mot fem.

Kristdemokraten Elisabet Lann anser att att ordföranden Bettan Andersson försökte runda nämnden och kallar det inträffade för en skandal.

– Det handlar inte om mycket pengar, men det är själva saken. Att fatta ordförandebeslut ska man vara mycket försiktig med. Det ska bara användas när det inte går att kalla ihop en nämnd. Dessutom var ju beslutet inte förankrat med det övriga presidiet, vilket också är oerhört märkligt, säger Lann.

Göteborgs stad har det senaste året i samarbete med Ekobrottsmyndigheten och Skattemyndigheten genomfört en granskning av föreningar, för att bland annat avslöja bidragsfusk. Samarbetet har lett fram till flera rättsfall. Av den anledningen tycker Lann att Anderssons agerande är särskilt allvarligt.

– Föreningslivet är sårbart för korruption och bidragsfusk. Vi befinner oss nu i ett läge där kontrollerna ökar och då måste ju politiken för föreningslivets skull stå upp för att allt sker transparent och rättssäkert enligt de regler som vi sätter upp, säger Lann, som anser att fallet blir ”extra geggigt” av att Andersson är vänsterpartist och Proletären FF aldrig gjort någon hemlighet av att klubben har sina politiska sympatier på vänsterkanten.

Bettan Andersson försvarar sitt agerande och tycker att föreningen borde ha fått pengarna. Hon kände till att den fanns an anmälan till Ekobrottsmyndigheten men förklarar att tjänstemän på förvaltningen sammanträffat med Proletärens nya styrelse och därefter förordat att bidraget skulle betalas ut.

Eftersom pengarna behövdes omgående för att genomföra en sommarlovsaktivitet för hundratals barn föreslog förvaltningen att hon fattade ordförandebeslut.

– Tjänstemännen föreslår aldrig något som går utanför riktlinjer och ramar och jag kände att det här var viktigt för barnen. Det här är en förening som verkar i ett utsatt område och de gör väldigt bra barn- och ungdomsverksamhet, säger Andersson, mångårig Göteborgspolitiker och tidigare ordförande i Svenska boxningsförbundet.

Hon är ångerfull på en punkt.

– Jag är den första att beklaga att jag inte kontaktade de andra i presidiet. Det föll bort på grund av den mänskliga faktorn. Jag förstås att det finns de som tror att det finns något annat syfte bakom, men det gör det inte, säger Andersson.

I omröstningen i nämnden hade Andersson stöd av ledamöterna från V och S, men man förlorade alltså med siffrorna 6–5.

På sin hemsida skriver Proletären FF att man redan tvingats ställa in sin Sommarcamp och att nu även aktiviteten Sommarkul är i fara. Föreningen förklarar också varför man anmälts till Ekobrottsmyndigheten.

”Vi tycker det är bra att kommunen genomför granskningar så att de ekonomiska bidrag föreningarna får går till det som var avsikten”, skriver de och fortsätter:

”Vid granskningen visade det sig att vi använt ett föråldrat bokföringssystem, vilket tvingade kommunen att göra en anmälan till Ekobrottsmyndigheten. En konsekvens för föreningar som genomgår granskning är att Göteborgs Stad automatiskt ”spärrar” föreningarna så att inga bidrag betalas ut under tiden granskningen pågår”.

Share.
Exit mobile version