Vilka ska rå på Malmö FF?
Malmö FF tog i fjol hem SM-guldet för andra året i rad. MFF vann dessutom cupen under våren – och kan även i år plocka hem en dubbel.
Cupfinal väntar nämligen de himmelsblå i år igen, mot BK Häcken, den 29 maj. Sedan är det den där allsvenska seriesegern som ska försvaras.
I fjol blev det mycket alls drama om SM-guldet. Malmö FF hade till slut elva poängs marginal ned till tabelltvåan Hammarby. Året dessförinnan blev det i jämförelse betydligt mer dramatik, då allt avgjordes i en riktig rysarmatch i den sista omgången mot Elfsborg.
Medan fotbollen internationellt på många vis blivit allt mer förutsägbar har den svenska fotbollen på många vis gått åt ett annat håll. Samtidigt framstår Malmö FF mer och mer som det där laget som ”borde” vinna.
Liknande exempel finns i andra stora fotbollsländer som Tyskland (Bayern München), Frankrike (Paris Saint-Germain) och delvis också England (Manchester City), men även i Österrike (Red Bull Salzburg) och Skottland (Celtic).
I allsvenskan har man ofta vetat föredömligt lite på förhand om vad som ska ske. Frågan är om så kommer att fortsätta vara fallet.
Profiler har lämnat…
Det går att konstatera att allsvenskan sedan i fjol blivit en fotbollsserie flera profiler fattigare – som vanligt. Den här gången handlar det bland annat om en hel rad trotjänare som tackat för sig: Haris Radetinac och Magnus Eriksson (Djurgården) Søren Rieks (Malmö FF), Oscar Wendt och Emil Salomonsson (IFK Göteborg) och Alexander Milošević (AIK).
Sist men inte minst i den kategorin – faktiskt störst av alla: Andreas Johansson (Halmstad), som gjort fler allsvenska matcher (445) än någon annan.
Vad han nu hittar på? Ingår i ledarstaben i HBK, så klart.
I övrigt handlar det om stora försäljningar av unga spelare som Bazoumana Touré (Hammarby/Hoffenheim), Ahmed Qasem (Elfsborg/Nashville), Timothy Ouma (Elfsborg/Sparta Prag) Amane Romeo (BK Häcken/Rapid Wien) Youssef Salech (IK Sirius/Cardiff) och Malcolm Jeng (IK Sirius/Stade Reims).
Djurgården (Deniz Hümmet) och AIK (Ioannis Pittas) har båda tappat målgarantier på nummer-nio-positionen, medan Hammarby tappat symbolspelaren Fredrik Hammar på mittfältet.
De regerande mästarna Malmö FF kommer i sin tur att få klara sig utan mittfältsstjärnan Sergio Peña.
…men värvningar har gjorts
En av de riktigt stora prestigevärvningarna har Malmö FF stått för, eftersom Arnór Sigurdsson är tillbaka i allsvenskan – och då inte i den förra klubben IFK Norrköping. MFF har även hämtat hem utlandsproffset Emmanuel Ekong från italienska Empoli.
Även fjolårstvåan Hammarby har förstärkt truppen ordentligt. Offensiva mittfältare som Paulos Abraham (i fjol på lån i IFK Göteborg, och med bakgrund i AIK) och Sebastian Tounekti har hämtats in – därtill nästa ivorianska talang: Elohim Kaboré.
Djurgården har värvat Zakaria Sawo som sin nya nia, medan AIK plockat in en landsman till cyprioten Pittas på positionen: Andronikos Kakoullis. Djurgården har dessutom förstärkt truppen med mittfältstalangen Matias Siltanen samt återvändaren Hampus Finndell.
I övrigt kan nämnas att Simon Olsson vänt hem till Elfsborg, att Alexander Fransson återvänt till IFK Norrköping, att IK Sirius investerat i den skotska anfallaren Robbie Ure, att Imam Jagne bytt Mjällby mot IFK Göteborg och att BK Häcken förstärkt mittfältet med Silas Andersen.
Dessutom är Pawel Cibicki tillbaka i allsvensk fotboll. Anfallaren har skrivit på för IFK Värnamo – efter en turbulent vinter, där han började träna med klubben innan avstängningen (på grund av matchfixningsbrott) hade löpt ut. Det blev därför en ny avstängning, som sträcker sig till och med 12 maj.
Försäsongen har gett svar – eller?
Det är som bekant alltid svårt att dra slutsatser av en försäsong, som dessutom inkluderar svenska cupen. Men för protokollets skull:
IFK Göteborg har sett ut som ett helt nytt lag jämfört med i fjol, och tvingade fram en förlängning i semifinalen mot Malmö FF – där de regerande mästarna till slut kunde avgöra.
Ett frågetecken är AIK, som fick lämna redan efter gruppspelet – det i en grupp bestående av IFK Värnamo, Trelleborg och Degerfors. Inte heller Djurgården tog sig vidare från gruppen, efter förlust mot nämnda IFK Göteborg.
BK Häcken har alltså tillsammans med Malmö FF tagit sig till finalen, som spelas senare i vår. Värt att nämna är att fjolårets krislag IFK Norrköping tog sig till semifinal.
Många har mycket att bevisa
Det är visserligen svårt att argumentera för att någon typ av press är tyngre än den att försöka försvara ett SM-guld – alltså den som Malmö FF ställs inför i år igen.
Men det finns faktiskt också gott om andra allsvenska klubbar som har saker att leva upp till, kanske till och med fler än vanligt.
Gais slutade sexa som nykomling i fjol, och kommer i år säkerligen att mötas med en helt annan respekt från seriens början. Vad innebär det – och vad är nästa steg för laget som även den här säsongen leds av succétränaren Fredrik Holmberg?
IK Sirius har en fin niondeplats att leva upp till, men valde sedan att byta tränare under vintern. Christer Mattiasson har ersatts av Andreas Engelmark – som därmed behöver visa varför bytet var ett rätt och riktigt sådant.
Mjällby tycks ständigt slå ur underläge, men har i år en femteplats att ta sikte på – om man inte vill bli sämre än i fjol.
I den här kategorin kan även Hammarby, serietvåa i fjol, och AIK, serietrea i fjol efter en närmast sensationell höst, räknas in. Kanske också Brommapojkarna, det eviga jojolaget, som i fjol klarade kontraktet med marginal.
Läs mer:
Gustav Sandberg Magnusson: ”Jag har alltid haft en plikttrogenhet och lojalitet inom mig”
Europalösa (?) ”underdogs”
Här ska en brasklapp för att BK Häcken faktiskt går och vinner den där cupfinalen mot Malmö FF läggas in. Men det går att konstatera att laget från Hisingen kanske ”slipper” att spela ute i Europa den här säsongen.
Visst är det något många klubbar verkligen strävar efter – men när det kommer till en allsvensk placering kan en missad Europachans också innebär mer luft i schemat, fler chanser till återhämtning och färre mil på resande fot.
Elfsborg är en potentiell toppklubb som med säkerhet inte kommer att spela Europa, och som i stället får minnas tillbaka på förra säsongens triumfer – bland annat skrällsegern mot den italienska storklubben Roma.
Kanske kan den så uppskattade tränaren Oscar Hiljemark ta chansen och göra Boråslaget till den riktiga utmanaren till Malmö FF i serietabellen?
Läs mer:
Så ska Elfsborg hantera säsongen som aldrig tar slut: ”Ett bra problem”
Fortsätter publiktillströmningen?
Redan inför den sista omgången i fjol hade rekordet för totalpublik i serien slagits, och därtill nådde flera klubbar historiska publiksnitt.
Det blev totalt sett nästan 2,6 miljoner allsvenska arenabesök i fjol, med ett publiksnitt på 10 786 åskådare (nytt rekord som 16-lagsserie).
AIK satte därtill rekord för en enskild klubb, med sitt hemmasnitt på 28 569 åskådare.
Även klubbar som Malmö FF och BK Häcken plockade hem nya rekord, medan Gais, IFK Göteborg, Västerås SK och IK Sirius visade upp bättre siffror än på väldigt många år.
– Det är ett långsiktigt arbete som klubbarna och vi har gjort. Det har fått en genomslagskraft och det är oerhört positivt, sade Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk elitfotboll (Sef), till DN i höstas.
Frågan är om det kommer att finnas nya rekordsiffror att notera när säsongen 2025 summeras.
Läs mer:
Publiksuccé i allsvenskan – flera klubbar noterar rekordsiffror
De jobbar för att AIK ska slå skandinaviskt publikrekord
Vem blir skyttekung?
Nikola Vasic, som fyra år tidigare jobbade som elektriker och spelade fotboll på division 1-nivå, vann den allsvenska skytteligan i fjol. Brommapojkarnas anfallsbjässe stod för 17 fullträffar, men åkte sedan på en tuff knäskada i den sista omgången.
Sedan dess har han förlängt kontraktet med BP, men att utmana om skytteligasegern även i år lär bli tufft.
Två i fjol var Malmö FF:s Isaac Kiese Thelin – han lär vara en kandidat även i år, precis som den norska anfallskollegan Erik Botheim.
De delade treorna Ioannis Pittas (AIK) och Deniz Hümmet (Djurgården) har båda lämnat sina respektive klubbar. Kanske kan ersättarna Andronikos Kakoullis och Zakaria Sawo hitta nätet omgående.
Andra kandidater på förhand är IFK Norrköpings spelande klubbikon Christoffer Nyman, Hammarbys energiknippe Jusef Erabi, eller kanske någon av västkustanfallarna Max Fenger (IFK Göteborg) eller Srdjan Hrstic (BK Häcken).
Läs mer:
Elektrikern Nikola Vasic kan bli allsvenskans äldsta skyttekung
Två klassikerklubbar är tillbaka
Västerås SK försökte i fjol, men åkte ur efter att inte lyckats omsätta det många gånger fina spelet med bollar i motståndarlagets nät. Gais stod i sin tur för en strålande säsong – och slutade sexa i tabellen.
Frågan är hur det går för årets allsvenska nykomlingar. Det handlar om två klubbar med långa historieböcker.
Degerfors vann superettan i fjol, och studsade därmed direkt tillbaka upp i finrummet. Bruksortslaget har sedan dess förstärkt truppen med namn som Marcus Rafferty (Hammarby), Omar Faraj (Zamalek) och Daniel Sundgren (Volos, ansluter i sommar). Frågan är om det räcker för ett nytt kontrakt.
Värt att nämna är att skyttekungen Dijan Vukojevic lämnat för spel i den polska tredjeligan (!).
Nykomling nummer två – Östers IF – har också tappat en pålitlig målskytt i Adam Bergmark Wiberg (Chungnam Asan). Men klubben, som är tillbaka i allsvenskan för första gången sedan 2013, har samtidigt förstärkt med namn som Daniel Ask (Ålborg), Axel Lindahl (BK Häcken) och Christian Kouakou (Kocaelispor).
Någon tredje nykomling blev det inte, eftersom Landskrona förlorade det allsvenska kvalet mot IFK Värnamo.
Tv
Allsvenskan sänds av Max.
Säsongen 2025 blir den sista för bolaget, därefter tar TV4 över igen.
Läsartävlingen
För 67:e året i följd har DN:s läsare chansen att tävla om vilken spelare som gör det snabbaste målet i premiäromgången.
Läs mer om tävlingen här.
Läs mer:
Hur skrivs historien om den allsvenska säsongen 2024?
Djurgårdens nya tränare: ”Svensk fotboll går mycket snabbare”
Hammarby tar polisens derbybeslut till rätten: ”Blir någon form av riktvärde”
Tess Olofsson bryter ny mark för kvinnliga domare: ”Känns helt oslagbart”