Träd ger svalka, bättre luft och håller vatten vid översvämningar, enligt Åsa Lindhagen, värmeböljor kommer att bli värre i framtiden och storstäder är mer utsatta för dem.

– Vi behöver fler träd. Vi ska kartlägga de som finns i dag och hur vi får dem att må bra och växa, hur vi kan skydda dem och var det är mest angeläget att plantera nya.

Stockholm har ett mål om en krontäckningsgrad på minst 30 procent i områden där människor riskerar att drabbas av värmeeffekter. Det betyder att 30 procent av himlen ska vara täckt av trädkronor.

Värmekarteringen som gjordes 2022 visar att Stockholm i dag har cirka 180 värmeöar som är över en hektar stora och har maxtemperaturer över 35 grader under värmeböljor. De största värmeöarna finns kring Bromma flygfält, i Östberga, Rinkeby-Tensta och Kista och först på femte plats kommer Stockholms innerstad.

– Drygt 18 procent av stockholmarna bor i värmeöar, innerstaden kommer först på femte plats bland de varmaste platserna. Träd sänker temperaturen, naturen brädar oss ofta, säger Åsa Lindhagen.

I Stockholms budget för 2025 inrättas en ny pott på 10 miljoner kronor för stadsdelarnas arbete med träd. Stadsdelarna kan söka pengar från potten till att plantera nya träd eller vårda gamla träd i sina parker.

– Stadsdelarna har hand om sina parker. Man ska kunna vistas i parkerna om man har en varm lägenhet, några av de värsta värmeöarna ligger i Rinkeby–Kista.

Staden inrättar en ny tjänst, trädstrateg. Trädstrategen får ett övergripande ansvar för stadens arbete med träd.

– Vi ska utveckla kunskapen om våra träd och det är viktigt att vi har olika träd för att kunna stå emot sjukdomar bättre, säger Åsa Lindhagen.

Trädstrategen ska ta ett ökat strategiskt grepp kring arbetet med stadens 45 000 gatuträd, analysera var det saknas träd, var nya träd skulle göra störst nytta och får plats att växa så att rötterna inte krockar med till exempel ledningar.

Stadens övergripande trädmål innebär att varje träd som fälls ska ersättas av två träd som planteras i närområdet. Målet gäller alla gator, torg och parker i hela staden.

Läs mer: Här är Stockholms varmaste områden

Fakta.Stockholms träd

På stadens gator och torg finns 45 000 träd, ännu fler i parkerna.

De vanligaste trädarterna är lind, lönn och oxel.

Stockholm har ett internationellt sett unikt ekbestånd. Det gäller såväl utbredning och kvalitet som mängden av träd.

Stockholms stads största träd mätt i volym är Prins Eugens ek på Waldemarsudde.

Till stadens äldsta träd, cirka 800 år, räknas Birger jarls ek vid Essingeleden på Kungsholmen.

Share.
Exit mobile version