I början av juni anlände Sunita Williams och Butch Wilmore på den internationella rymdstationen ISS. Efter år av misslyckade uppskjutningar kunde de till slut lämna jorden i rymdfarkosten Starliner från Boeing. Planen var att de skulle återvända till jorden åtta dagar senare, men deras hemfärd har blivit rejält framskjuten.
Problem med framdrivningssystemet i rymdfarkosten har gjort att de blivit strandsatta på ISS. Flera av dess propeller lade av och det uppstod heliumläckor, skriver Reuters. Nasa meddelade tidigare i augusti att de skulle utreda huruvida astronauterna kan ta sig tillbaka till jorden på ett säkert sätt i Starlinern.
Och nu kommer beskedet: Williams och Wilmore får vänta till i februari 2025. Då kommer de att lämna rymdstationen i en farkost från konkurrerande Spacex, som ägs av multimiljardären Elon Musk. Problemen med Starlinern anses för riskabla för att astronauterna ska kunna färdas hem till jorden på ett säkert sätt. I stället kommer farkosten att skickas tillbaka obemannad.
Beslutet är ett hårt slag mot Boeing, som argumenterat för att deras farkost är tillräckligt säker, skriver Washington Post. Företaget brottas sedan tidigare med dåligt rykte inom flygbranschen, där deras kommersiella flygplan har varit inblandade i flera olyckor. Williams och Wilmore var de första att resa med Starliner, och om resan hade lyckats skulle Nasa ha börjat använda Boeings farkoster i andra resor. Nu är Boeings framtid i rymden osäker.
”Vi kommer att fortsätta att samla på oss mer information om Starliner under dess obemannade resa tillbaka och förbättra systemet för framtida resor till rymdstationen”, skriver Nasa i ett uttalande.
Sedan astronauterna anlände till ISS har Boeing försökt utreda vad som orsakade felen på deras rymdfarkost. Företaget genomförde tester och simuleringar på jorden för att ta fram information i syfte att dämpa Nasas oro. Men det lyckades alltså inte.
För astronauterna innebär beskedet en rejäl omställning. Från att förbereda sig för en vecka i rymden ska de nu vara kvar i över ett halvår. Men utöver eventuella mentala påfrestningar kommer de att klara sig bra.
– De har kanske inte varit inställda på att vara uppe så länge. Men det spelar in att det här är två väldigt erfarna astronauter. Sunita Williams har varit uppe på ISS i över sex månader tidigare. De är inga förstagångsflygare, sade Johan Marcopoulos, kommunikationsansvarig på Rymdstyrelsen, till DN tidigare i augusti.