Sveriges roll i världen är en av många frågor som ska lösas ut på Vänsterpartiets kongress de kommande dagarna. Huvudpunkten är ett nytt partiprogram som bland annat beskriver den principiella hållningen till både EU och Nato.

Vänsterpartiet har hela tiden varit motståndare till svenskt Natomedlemskap. Frågan är hur motståndet ska se ut nu när medlemskapet är ett faktum.

Diskussionen ger svallvågor långt utanför partiet. Bara att den förs har redan blivit ett slagträ för högersidan. Kan S-ledaren Magdalena Andersson tänka sig att bilda regering med ett parti som är anti Nato? Frågan ställdes på DN debatt häromdagen av de tre partiledarna Ulf Kristersson (M), Ebba Busch (KD) och Johan Pehrson (L).

”Kravet att Sverige ska lämna västvärldens försvarsallians samtidigt som det pågår ett ryskt anfallskrig i Europa är i praktiken en present till president Putin”, skriver de.

I den senaste versionen av partiprogrammet, modifierat efter Natointrädet, står det så här om problemen man ser med alliansen:

”Vi arbetar för att Sverige ska vara en motvikt till det, som istället bygger upp bättre, defensiva samarbeten, med sikte på att lämna Nato.”

– Många har uppfattat det som nödvändigt att gå med i Nato för att möta den oro som finns. Då måste vi kunna visa att vi kan lösa problemet med ett bättre alternativ, säger Jens Börjesson som är sammankallande i programkommissionen.

Programförslaget specificerar inte alternativen, men nordiska försvarssamarbeten är en naturlig tanke, menar Jens Börjesson.

– Det här är en process som vi behöver gå igenom för att kunna lämna Nato. Det krävs rätt förutsättningar.

Flera motionärer kräver skarpare och mer definitiva formuleringar.

”Vi verkar för utträde ur militäralliansen NATO”, är ett förslag från partiföreningen i Malmö, som skickar Anders Neergaard som ombud till kongressen.

– Det är ett generellt problem med programförslaget att saker som vi tidigare varit tydliga med har blivit otydliga, säger han.

Anders Neergaard påpekar att opinionen svängde väldigt snabbt när Ukrainakriget bröt ut och Socialdemokraterna bytte ståndpunkt men det är inte säkert att den opinionen kommer att bestå.

– Då är det väldigt viktigt att vi kan erbjuda ett tydligt säkerhetspolitiskt alternativ, både för Sveriges trygghet och för freden i världen, och det är inte Nato, säger Anders Neergaard.

Varken han eller Jens Börjesson i programkommissionen ser Natofrågan som ett avgörande hinder för ett regeringssamarbete med Socialdemokraterna.

– Inom Socialdemokraterna finns en icke obetydlig grupp som också ser stora problem med Nato, säger Anders Neergaard.

Men kan det inte vara ett farligt vågspel att backa ut ur Nato nu när vi redan är med?

– Vi är väldigt rationella i det här och tittar på vad det är som faktiskt ökar vår försvarsförmåga och vår trygghet här och nu. Och det handlar inte bara om det militära utan hela samhällets motståndskraft, säger Jens Börjesson.

En diskussion liknande den om Nato förs också om Vänsterpartiets hållning till EU. Det gällande partiprogrammet slår fast att ”Vänsterpartiet driver kravet om ett svenskt utträde ur EU”. I det nya förslaget har detta förvandlats till ett av flera handlingsalternativ. Den politiska utvecklingen får avgöra vilken linje partiet ska satsa på, enligt Jens Börjesson.

– Den avgörande frågan är om det går att driva vänsterpolitik eller om EU:s fördrag och sätt att fungera hindrar det. Vi ser inte ett utträde som ett självändamål. En möjlighet är att omförhandla vårt medlemskap och kräva undantag för Sverige, säger Jens Börjesson.

Han pekar på den svenska partsmodellen på arbetsmarknaden som något som skulle kunna behöva skyddas med ett svenskt undantag. Eller som det står i programförslaget:

”Vi vill att Sverige utmanar EU:s överstatliga fördrag och lagar när de sätter kapitalets intressen före jämlikhet och nationellt självbestämmande.”

Finns det inte en risk att den nya linjen blir otydlig?

– Nej, jag tror att våra väljare tycker att det är helt rimligt att vi försöker få igenom så mycket vänsterpolitik som möjligt och ställer sig EU i vägen så tar vi strid, säger Jens Börjesson.

Läs mer:

Uppror i Vänsterpartiet: ”Man bildar ett nytt parti”

Indrivning av partiskatt vållar strid inom V

Fakta.Vänsterpartiet kongress

■ Hålls i Jönköping onsdag 8 maj till söndag 12 maj.

■ På onsdagen cirka kl 15.20 håller partiledaren Nooshi Dadgostar invigningstal.

■ Besluten på kongressen fattas av de 225 valda ombuden från hela landet. Totalt deltar uppemot 600 personer.

■ Den största punkten på kongressen är förslaget till nytt partiprogram. Ett nytt program har varit på gång i flera år men inte kunnat klubbas eftersom två kongresser i rad fick hållas i begränsad omfattning på grund av pandemin.

■ Partiordföranden ska väljas om och ledamöter väljas till diverse organ, exempelvis partistyrelsen.

■ Kongressen ska också ta ställning till frågan om uteslutning av medlemmen Björn Alling, en Linköpingspolitiker som har kritiserat partiledningen på ett sätt som många ser har gått över gränsen.

■ Partiskatten kommer också upp. Det är obligatoriskt att riksdagsledamöter och andra förtroendevalda avstår en stor del av sitt arvode till partiet. Nu ska systemet ses över.

Share.
Exit mobile version