På onsdagen kom nyheten att Coop Sveriges vd Marie Nygren hastigt avgår. Rekryteringsprocessen för en ny vd har inletts och hon ersätts med den tillförordnade vd:n Anders Torell.

Enligt pressmeddelandet lämnar hon vd-jobbet bland annat för att ”få mer tid över för annat i livet och fokusera mer på styrelseuppdrag”.

Avhoppet kommer samtidigt som Coops butikrörelse gör kraftiga förluster sedan flera år. Butikerna drivs i 26 konsumentföreningar. Under 2022 och 2023 blev förlusterna totalt sett i föreningarna runt 1,4 miljarder kronor. Marknadsandelen krympte ytterligare ner mot 17 procent – efter att ha krympt sedan mitten av 60-talet. Det kunde DN rapportera om i slutet av juni.

KF – Kooperativa förbundet – och Coop var fram till 90-talet Nordens största industri och handelskoncern med runt 80 000 anställda med stora tillgångar i fastigheter. KF ägde egna fabriker med varumärken som Goman, Cirkelkaffe och Lumalampan.

I dag finns bara 26 föreningar kvar, allt annat är sålt.

– Vi har sista skottet i bössan kvar nu. Vi måste vända den nedåtgående trenden och det måste ske nu, sa Kooperativa förbundets ordförande Leif Linde i slutet av juni.

Han var den erkänt starke ordföranden som Coop och dess moderbolag Kooperativa Förbundet (KF) sköt fram till medierna.

Men Leif Linde hoppade själv av bara drygt en månad senare, i augusti i år. Det skedde mellan årsstämmorna. Ingen ersättare var utsedd och även här gick en tillförordnad ordförande in tillfälligt. Leif Linde angav i pressmeddelandet att ”i samband med utarbetandet av en ny strategi uppstod ett naturligt tillfälle för mig att lämna över stafettpinnen.”

Enligt DN:s efterforskningar är det första gången det händer att en ordförande hoppar av mitt under året inom det gamla folkrörelseföretaget KF, som firar 125-årsjubileum i år.

Så sent som den 5 oktober hoppade dessutom Coop Sveriges hållbarhetschef Mattis Bergquist av. Ingen efterträdare är utsedd.

Coops stora problem är alltså att flera stora föreningar gör kraftiga förluster, år efter år, vilket branschtidningen Dagligvarunytt kunnat visa.

Fakta.KF och Coop

● KF startade 1899 som en motvikt mot privata handlare med lokala monopol. KF (Kooperativa förbundet) och dess butiker är medlemsäga kooperativ med en demokratisk ägarorganisation som startade 1899.

● Principen är en medlem en röst.

● KF:s styrelse formulerade meningen med KF och Coop i ett styrelsedokument 1905: ”Låtom oss tydligt och klart se att den rörelse vi arbeta uti icke är någon vanlig krämarrörelse, utan ett ekonomiskt system vars främsta mål måste vara en lyckligare mänsklighet”.

● KF seglade snart upp som Sveriges största matkedja och företagskonglomerat – hand i hand med arbetarrörelsen. På 1960-talet inleddes fallet – där man i dag tappat en tredjedel av marknaden och haft stora förluster i butiksrörelsen.

● Coop kämpar nu med att ta tillbaka marknadsandelar och tillåter nu att en växande del av butikerna drivs av privata aktörer som kan ta vinster i egen ficka – allt för att få vinst i hela den kooperativa rörelsen.

● Coop har i princip bara två bolag kvar förutom föreningarna. Det är Vi Media, med Kooperationens klassiska ”tidningen Vi”, och den välkända kursgården Vår gård i Saltsjöbaden där tusentals kooperatörer årligen utbildades årligen under storhetsåren, men som nu är konferensanläggning och hotell. 2023 gick båda bolagen med förluster. Vi Media är till salu.

Enbart Coop Syd, som täcker Skåne och Blekinge, gjorde 2023 en rörelseförlust på en kvarts miljard kronor. Rörelseförlusten i Coop Väst som täcker hela Västsverige blev 200 miljoner kronor och Coop Mitt som täcker området från Örebro upp mot Sundsvall blödde med 111 miljoner kronor.

Enligt Leif Linde var Coops lågprissatsning Coop Xtra-butiker en viktig väg framåt. De har goda marginaler. Men där har utbyggnaden släpat efter betänkligt. Målet var att ha 70 butiker vid utgången av 2022. Men i dag finns bara 60 butiker i hela Sverige.

Coop har investerat hårt i ett stort automatiserat lager i Eskilstuna. Enligt Leif Linde var det en långsiktigt nödvändig investering för att prismässigt kunna matcha Icas andel på 50 procent och Axfood som nu har runt 22 procent. Men som DN kunnat rapportera har Coops centrallager haft stora inkörningssvårigheter och många butiker har stått utan varor – vilket butiker vittnar om även nu i oktober.

Funkar flödena i centrallagret i Eskilstuna nu?

– Min uppfattning är att det funkat bättre och bättre, säger Marcus Björling, pressekreterare på Coop Sverige och fortsätter:

– Vi har denna vecka kopplat på alla butiker till terminalen i Eskilstuna. Man har också adderat färskvaror i flödena.

Share.
Exit mobile version