Antonio Lutula ställer sig framför framsträckta bandspelare och mobiltelefoner i La Défense arena i Paris.

OS-simningarna är slut. Hans adept har tagit två guld – som blivande 31-åring.

För Sarah Sjöström var det karriärens femte OS. För den jämngamle tränaren – som tog över som stjärnans tränare efter Tokyo-OS och samtidigt blev huvudansvarig för de svenska simmarnas nationella elitcentra (NEC) – var det det första.

Hans OS-debut gick inte att klaga på. Och inte resten av OS-cykeln heller.

Faktum är att Sarah Sjöström bara har missat ett enda individuellt mästerskapsguld i de långbanelopp som hon har ställt upp i – i OS, VM och EM – sedan OS 2021. Svenskan blev ”bara” tvåa på 100 meter frisim på VM 2022. Annars kan hon summera ihop åtta mästerskapsguld under nye tränaren.

OS-gulden väger så klart tyngst. Sjöström själv sade efter OS-segern på 50 meter frisim att hon ”peakat” i sin karriär. Bättre än så här blir hon inte, sade guldmedaljören som även vann OS-finalen på den dubbla distansen.

Antonio Lutula är inte lika säker på det.

– Den som lever får se. Det här är Sarah Sjöström, säger han om framtiden.

Den unge tränaren pratar snabbt och självklart om vägen fram till guldet på söndagen.

Bara när DN nämner hur Sjöström hyllat hans ledarskap saktar han ner på tempot – tycks ta in orden.

– Det är väldigt roligt att höra. Det visste jag inte att hon hade sagt. Det värmer, säger han.

Det var i en DN-intervju inför avresan till Paris som Sjöström berättade om tryggheten i att ha Antonio Lutula på plats på mästerskap. Han gör henne ”väldigt orädd för att misslyckas”, sade Sjöström och tillade:

– Jag fattar ju att jag någon dag inte kommer klara av att leva upp till allas förväntningar, men jag är inte rädd för det även om jag säkert kommer att vara besviken direkt efter.

Antonio Lutula säger om just de orden:

– Jag har hela tiden sagt att jag uppskattar både hennes och de andra tjejernas förtroende för mig. Jag har ju inte varit på den här nivån superlänge, men jag har verkligen känt hundra procent tillit från dem. Det underlättar ju mitt jobb, när man har idrottare som helhjärtat tror på upplägget.

Hur skapar man den trygga miljö som Sarah pratar om?

– Vi är ett väldigt bra tränarteam på NEC, har väldigt bra support från både SOK (Sveriges olympiska kommitté) och Riksidrottsförbundet. Hon har väldigt bra sparring i vattnet, så jag tror det handlar om helheten.

Och ledarfilosofin bakom OS-succén?

– Jag är ganska strukturerad och försöker alltid ha en vetenskaplig förklaring till vad vi gör och hur vi gör det. Men sen tänker jag också att alla är individer, så man kan inte coacha alla på samma sätt.

Läs mer:

Sjöström tar OS-guld igen: ”Det är galet och overkligt”

Konkurrenterna hyllar Sjöström: ”Flyttar gränserna för kvinnors idrottande”

Så vände Sjöström misstaget till nytt guld

Sjöströms alla OS-medaljer

Johan Esk: Största rysarna – att en petning eller isfläck förstört allt

Share.
Exit mobile version