– Det kan vara en stor och en motig omställning att komma tillbaka efter semestern, säger psykologen Siri Helle.

Att många upplever det så tror Siri Helle dels beror på att man unnar sig på ett annat sätt under ledigheten.

– Men det är egentligen saker du skulle kunna göra i vardagen också, säger hon.

När man varvar ner och livet kommer ikapp har man mer tid att reflektera.

– Vi får ett utifrån-perspektiv på vårt liv, som vi inte har när vi är mitt uppe i jobbet och springer på olika bollar. När man saktar in så kanske man inser, det här var inte det jag drömde om. För många blir det en existentiell kris att komma tillbaka.

Att känna sig omotiverad efter semestern efter en jul- eller sommarledighet är ett återkommande tema år efter år. DN har tidigare skrivit om att 4 av 10 yrkesverksamma funderat på att byta jobb efter semestern.

En del vågar ta steget att göra en förändring, andra inte.

– Vi vet vad vi har, men inte vad vi får, det som kallas ”status quo bias”. Därför har vi en tendens att välja att inte göra någonting, istället för att göra en förändring.

– Vissa älskar ett äventyr, men för de flesta av oss så tar det emot.

Hur ska man då hantera situationen?

– Jag tänker att man ska lyssna på tankarna när de kommer. Sedan behöver man inte agera på varje impuls som dyker upp.

Det behöver inte alltid vara en drastisk förändring, menar psykologen. Även om tankar på skilsmässa och jobbyte kan dyka upp, så är det ofta bättre att börja i små steg.

– Det är enklast om man är konkret. Vad exakt är det jag skulle vilja att var annorlunda? Se till att det inte stannar i insikter, utan att det omvandlas till handling. Anmäl dig till exempel till en kurs eller boka tid för parterapi, säger hon.

Fakta.Så vet du om jobbstressen är för stor

● Om din oro och ångest går ut över ditt fungerande i vardagen och du har svårt att klara av de uppgifter du gör normalt.

● Du har svårt att sova och svårt att slappna av.

● Du drar dig undan från sammanhang, för att du känner att du inte orkar.

● Man kan känna detta över en period, några dagar eller veckor. Men om det är så under en lång period är det en bra idé att söka hjälp, om du känner dig osäker kan du höra av dig till 1177.

Källa: Siri Helle

Det kan också hjälpa att göra en tankekarta över ens liv och dess innehåll. Jobbet, hälsan, familjen, vänner. Hur ser balansen ut?

– Att göra om sitt liv helt och hållet, det skulle man bli helt utmattad av. Men välj en, eller ett par saker som du bestämmer dig för att ändra.

– Tänk att livet är som en stol med fyra ben, mixtrar du med alla benen samtidigt så ramlar stolen.

Om det gäller mer drastiska förändringar, som att flytta eller lämna sin partner, gäller det att vara mentalt förberedd på vad det kan innebära.

– Vid stora beslut, som du är helt övertygad om att du måste göra, så behöver du sätta dig ner och göra en plan. Första steget kanske är att se över ekonomin. Nästa kan vara att höra av sig till några kompisar och säga att man kommer behöva stöd framöver.

– När man är i en kris eller tar ett stort livsbeslut är det som att mattan rycks bort under en, har man då en plan, till exempel fem steg, att hålla sig till är det väldigt skönt.

Detsamma gäller om man vantrivs på jobbet.

– Det är tyvärr ganska vanligt. Det kan vara uppgiften du utför eller att det är en hög arbetsbelastning. Samma sak gäller då. Gör upp en plan. Eller sök det andra jobbet du gått och funderat på, säger hon.

Om du känner att en mindre förändring på arbetsplatsen skulle räcka, går det alltid att prata med chefen.

– Be om att få nya arbetsuppgifter eller ett nytt ansvarsområde, så att du får en chans att utvecklas. Eller be om att få göra någon typ av projekt med din favoritkollega.

Det finns också små, enkla och billiga sätt att testa på nya saker. Det behöver inte alltid handla om att kasta sig ut i det okända, menar Siri Helle.

– Säg att du undrar hur det skulle vara att testa på en specifik utbildning. Det kanske finns en onlinekurs eller en föreläsning på Youtube om ämnet. Eller ta en fika med någon som har den utbildningen. Du behöver inte direkt signa upp dig på en treårig utbildning.

Ett sista, generellt tips, för att klara av övergången från semester till jobb är att ha ”randiga dagar”.

– Vi mår bäst när vi får växla mellan uppgifter. Jobba fokuserat ett tag, sedan kan du se till att planera in ett möte eller ta en promenad och ta ett telefonsamtal, och beta sedan av mejlen. Du får mer energi av att varva uppgifter, än att försöka att göra allt samtidigt.

Share.
Exit mobile version