Eftersom månens bana runt jorden inte är cirkulär utan elliptisk kan den befinna sig på olika avstånd från jorden.

Just nu befinner sig månen närmare jorden än vanligt, ungefär 360 000 kilometer bort, vilket gör att den ser större ut och skiner något starkare på himlen.

Den som ger sig ut för att titta på fullmånen i kväll kan därför få se en riktig ”supermåne”.

– Lite extra trevligt är det nu på sommaren. Då står månen lågt över horisonten vilket betyder att man upplever den som större, säger Peter Linde, astronom och ordförande i Svenska astronomiska sällskapet.

Den så kallade ”supermånen” går att se över hela landet i kväll, så länge det inte ligger ett tjockt molntäcke på himlen. Månen går upp runt klockan 21 i Sverige, med vissa skillnader mellan norr och söder. Den befinner sig då i sydost.

– Klockan ett på natten är den som högst och står då rakt i söder. Någon gång mellan 22 och 01 kan jag rekommendera att man tittar på den, säger Peter Linde.

Han förklarar att begreppet ”supermåne” inte har en exakt definition och att det finns fler chanser att se fenomenet om man inte har möjlighet i kväll.

– Om månen befinner sig 90 procent från sitt absoluta minimiavstånd brukar man kunna kalla det för supermåne. Det innebär att det inte är en exakt tidpunkt eller ett exakt avstånd. Även nästa fullmåne och kanske ytterligare någon under hösten kommer att kunna kallas för supermåne.

Som längst befinner sig månen 406 700 kilometer från jorden och som närmast 356 500 kilometer från jorden, enligt Rymdstyrelsen. Medelavståndet är drygt 384 000 kilometer.

– Det är helt normalt att avståndet varierar. Det som är speciellt nu är att den befinner sig nära sin närmaste punkt just när det blir fullmåne, vilket alltså sker i kväll, säger Peter Linde.

Share.
Exit mobile version