Till alla som vid den här tiden på året känner sig utsjasade, stressade och trötta och bara vill lägga sig i sängen och inte göra någonting så har jag goda nyheter – det är en av nästa års stora trender.

Det internationella trendprognosföretaget WGSN har nämligen slagit fast att nästa år kommer att präglas av vad de kallar för terapeutisk lathet, therapeutic laziness.

Läs: ligga i sängen och inte göra någonting.

2025 kan vi med andra ord säga hejdå till alla hurtfriska tips om hur man ska träna och äta rätt och rent för att… ja, vadå egentligen? Jobba mer?

Med gott samvete kan vi i stället inta horisontellt läge, länge, och hänvisa till denna rapport som hävdar att våra sängar kommer att stå i centrum för välmåendet.

Eller som de uttrycker saken: ”våra sängar kommer att bli wellnesszoner och helgedomar för självhjälp”. Att ligga i sängen och inte göra någonting produktivt bör med andra ord inte betraktas som lättja och lathet, utan som välgörande terapi.

För oss som sedan länge har insett sängens oslagbara förmåga att ge både rekreation och vila, inte bara under natten, är detta härligt att höra. Nästan som att få upprättelse. Äntligen.


För oss som insett sängens oslagbara förmåga att ge både rekreation och vila är detta härligt att höra. Nästan som att få upprättelse.

Trenden är förstås inte helt tagen ur luften. Många är i dag helt slutkörda av stress och oro över framtiden, både sin egen och världens.

Den amerikanske fackboksförfattaren Cal Newport, som skrivit mycket om hur man ska navigera i dagens digitala värld utan att tappa förståndet, har myntat uttrycket The great exhaustion, för att beskriva känslan.

Att så många i dag känner sig utmattade av oro över pengar, politik och världsläget kan också ge en förklaring till att det 2023 på sociala medier, framför allt på Tiktok, plötsligt poppade upp massor med klipp på unga människor som låg i sängen och åt chips, tittade på tv och scrollade på sina telefoner.

Fenomenet kallades för bed rotting (”ruttna i sängen”). Möjligen bidrog det – milt uttryckt – oaptitliga namnet till dess korta livslängd.

Men själva principen kommer att leva vidare.

Trendprognosföretaget WGSN menar att vi snart kommer omvärdera den vila som förr kallades lathet och betrakta den som en sorts lyx.

De beskriver att ligga still och inte göra någonting som en sorts modern självhjälpsritual där ”terapeutisk vila möter skönhet”.

Syftet med den här typen av trendrapport är naturligtvis inte att glädja redan befintliga latmaskar, utan att ge olika typer av företag ett hum om vart trendvindarna blåser för att erbjuda passande produkter.

Ett förslag från prognosföretaget är lakan som genomsyrats av välgörande ingredienser och dofter för att ”överbrygga klyftan mellan hudvård och sömn”.

Ett annat är pyjamasar som funkar dygnet runt, så kallade ”day-jamas”.

Även dessa kan ge bäraren ett större välbefinnande genom att textilfibrerna dränks in med cannabidiol (ett cannabispreparat). Till exempel.

Redan hängivna latmaskar vet förstås att det inte behövs något som helst extramaterial, varken i form av doft eller kläder, för att uppnå den välgörande terapeutiska effekt som eftersträvas.

Det enda som krävs är brist på dåligt samvete över att inte göra någonting.

Ökat intresse för ”soft adventure”

Trendprognosföretaget WGSN förutspår även att intresset för mjukare och mindre ansträngande sport- och fritidssysselsättningar kommer att öka, så kallad soft adventure. Som att campa, cykla, skotta snö och titta på fåglar.

Litteraturens mesta latmask hittar man i Ivan Gontjarovs roman ”Oblomov”, den ryska klassikern från 1859.

Det är inte bara stress över världsläget som får folk att vilja dra täcket över sig. Det gör också för många, och ofta motstridiga, råd om hur man kan förbättra sin hälsa genom wellness. Lathetstrenden beskrivs därför också som anti-wellness.

Läs fler krönikor av Susanne Ljung

Share.
Exit mobile version