Den som vill förstå kunskapsraset i skolan kan titta på två siffror. Den första visar att 75 procent av högstadie- och gymnasieeleverna läser läxor i 1-4 timmar per vecka (SCB 2/10). Den andra att 13–16-åringarna sitter med näsan i skärmen i 6,5 timmar per dag (TT 2/9).

Tonåringarna lägger alltså över tio gånger så mycket tid på Tiktok, Instagram och datorspel som på att nöta glosor och repetera inför prov. Lägg till att läxläsandet har halverats på 20 år.

”Mobilen är tillgänglig konstant och den underhållningen är ofta mer lockande än att inhämta ny kunskap eller traggla skolarbete”, som en forskare i frågan uttrycker saken (Vi lärare 28/5).

Det är bakgrunden till de framväxande reaktionerna mot de smarta telefonerna, inte bara i Sverige. Runt om i världen finns olika regleringar för unga. Det pratas om lagstiftning på grund av negativa effekter, som stillasittande och sömnbrist (SVT:s Agenda 20/10). Och det har bildats föräldraföreningar för en mobilfri barndom (DN 22/10).


Givetvis unnar man 13-åringen lite avslappnande surfing på kvällen – men först ett intensivt läxpass på eftermiddagen.

Att förbjuda telefonerna helt är dock inte nödvändigt för att komma åt problemet. För lika sant som att studier slår fast att många ungdomar anser att de ägnar för mycket tid åt digitala medier är det att samma studier visar att de samtidigt har roligt, lär sig saker och umgås med andra.

Därför är den bästa vägen framåt att hjälpa barn och unga att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att 6–12-åringar max bör använda skärmar 1-2 timmar om dagen och 13–18-åringar 2-3. Ett sätt att nå dit är att låta skärm- och läxtiden följas åt.

I dag går det som sagt tio surftimmar på en läxtimme: Varför inte enas kring att relationen i stället ska vara 1:1? För givetvis unnar man 13-åringen lite avslappnande surfing på kvällen – men först ett intensivt läxpass på eftermiddagen.

Läs mer:

Susanne Nyström: Varför förväntas invandrare äta mindre i dag än på 90-talet?

Susanne Nyström: Parollen ”Utan invandring stannar Sverige” är mer aktuell än någonsin

Share.
Exit mobile version