En av demokratins viktigaste hörnstenar är att erkänna en förlust. Därför finns det något sorgligt över att tiden när det amerikanska presidentvalets förlorare med självklarhet ringer upp segraren för att gratulera är förbi – eller åtminstone har tagit en paus.

I somras svarade Trump till och med ”jag får se” på frågan om han kommer att acceptera ett eventuellt nederlag. Vid ett annat tillfälle förklarade han att han bara godtar resultatet om han med säkerhet kan konstatera att allt gått rätt till – och retoriskt heter det att vänstern jobbar för att stjäla valet.

Expresidenten bäddar alltså redan för att underminera valutgången, så att det blir enklare att ifrågasätta rösträkningen i november, vilket knappast är lugnande för den som inte vill se en repris av efterspelet sist det begav sig. När Joe Biden säger att han inte är säker på att det kommer att bli en fredlig överlämning av makten om Republikanerna torskar har han följaktligen en poäng.

Det handlar inte bara om hur Trump själv kan komma att agera, även om hans inställning och uppmaningar såväl nu som efter valet spelar stor roll. Utan om att ett ”oönskat valresultat” kan komma att bemötas med våld av USA:s extremhöger, enligt terrorexperten Jacob Ware, som menar att dagens höga tonläge gör att många känner att våld är ett legitimt sätt att utöva sina politiska åsikter på.


28 procent av de republikanska väljarna och 12 procent av de demokratiska tycker att det kan behövas våld för att få landet på rätt köl.

Det märks dels på mordförsöken på Trump, dels i mätningarna. 28 procent av de republikanska väljarna och 12 procent av de demokratiska tycker att det kan behövas våld för att få landet på rätt köl. Och två tredjedelar av alla amerikaner oroar sig för att valet kommer att kantas och följas av våld, vilket inte är taget ur luften: kombinationen av hätska påhopp, tydlig polarisering och tillgång till vapen ökar risken för att människor med svag impulskontroll ska gå från ord till handling.

I ett sådant politiskt landskap räcker det inte att diskutera vad som händer om Trump vinner valet den 5 november, med allt från att han har lovat att hämnas på sina politiska motståndare till att han sagt att han ska rensa ut personer som han uppfattar som illojala ur statsapparaten. Det är även viktigt att fundera på vad som kan hända om han förlorar – då risken för våld och konflikt är uppenbar.

Tiden när det amerikanska presidentvalets förlorare med självklarhet ringer upp segraren för att gratulera är som sagt förbi.

Läs mer:

Susanne Nyström: Det här hade kunnat vara året utan fredspris

Susanne Nyström: Tips till alla idrottsföräldrar – håll tyst och gör vågen

Share.
Exit mobile version