I sitt installationstal tog Donald Trump upp ”de underbara människorna i North Carolina”. De drabbades hårt av orkanen Helene i höstas, då över 200 personer dog och drygt 100 000 byggnader svämmades över.

Därefter var det bränderna i Los Angeles tur. Även där har extrema väderhändelser släckt människoliv och gjort många hemlösa. Det ”påverkar till och med några av de rikaste och mäktigaste individerna i vårt land”, förklarade han. Och satte – oavsiktligt – fingret på klimatförändringarnas själva fundament.

Den globala uppvärmningen och konsekvenserna av den är ingenting som enskilda länder eller personer kan välja bort. Bränder och översvämningar som sveper över hela samhällen drar med sig såväl det lyxiga villakvarteret som kåkstaden. Pandemier, som blir vanligare i klimatförändringarnas spår, smittar fattig och rik. Och migrationen från områden som blir obeboeliga påverkar både den som flyr och den som bor på platsen som många flyttar till.

Det tydligaste beviset på att de flesta numera förstår att vi bara kan lösa problemet tillsammans är FN:s årliga klimattoppmöten, med Parisavtalet som största bedrift. Kärnan i avtalet är att åtminstone hålla uppvärmningen under 2 grader, genom att minska utsläppen av växthusgaser, vilket kräver att den industrialiserade delen av världen stöder utvecklingsländerna samtidigt som den gör sitt på hemmaplan.


Alternativet är inte en ”realistisk klimatpolitik” som inte påverkar ”vanligt folk”, där alla tar omställningen i sitt eget tempo medan temperaturökningen står stilla.

Alternativet är inte en ”realistisk klimatpolitik” som inte påverkar ”vanligt folk”, där alla tar omställningen i sitt eget tempo medan temperaturökningen står stilla. Alternativet är fler och svårare naturkatastrofer, som bränderna i Los Angeles och orkanen Helene, som är omöjliga att helt skydda sig ifrån och som slår stenhårt mot alla som råkar vara i deras väg.

Därför är Trumps beslut att för andra gången ta USA ur Parisavtalet, som meddelades på måndagen, inte bara kortsiktigt och populistiskt. Beskedet är farligt och kommer sannolikt att kosta människoliv, både i USA och i resten av världen. Inte minst eftersom det riskerar att få ringar på vattnet.

Några länder väljer kanske att följa USA:s exempel. Andra stannar i och för sig kvar, men känner att de har ett slags frikort att sänka klimatambitionerna, när världens näst största utsläppsland och största oljeproducent ställer sig vid sidan av.

Det kommer inte bara att påverka jordens fattiga – vilket hade varit illa nog. Frågan är vad som krävs för att Trump ska förstå att klimatförändringarnas effekter är omöjliga för honom och hans mäktiga vänner att välja bort.

Läs mer:

Susanne Nyström: Vi måste utgå ifrån att Trump menar det han säger

Susanne Nyström: Invandringsmotståndarna är inte så överens som alla tror

Share.
Exit mobile version