Redan den 1 januari kom kanske årets mest oväntade nyhet: Pizzerior håller stängt på nyårsdagen (Expressen 1/1). Spontant kändes det lika smart som att en kyrka slår igen vid jul och påsk.

Men beslutet hade givetvis en vettig förklaring. När många vill äta samma sak samma dag blir det väldigt hög arbetsbelastning för personalen, varpå kunder bråkar om vem som beställt först, klagar på att väntetiden är lång och det är svårt att hålla god kvalitet.

Jag vill inte uppleva det igen, förklarade en ägare som inte höll öppet. Och en annan vädjade till allmänheten om att ”ha lite tålamod med pizzabagarna, det kan bli väldigt stressigt” (SVT 1/1).

Det är en bra uppmaning. Inte bara till den som besöker en pizzeria kring nyår, utan till alla som har med andra människor att göra under årets övriga 364 dagar.

För det finns en tendens i samhället att betrakta allt fler i omgivningen som privat servicepersonal. Och det är inte bara pizzabagare som kastar in handduken när trycket blir för stort.

Patienter tror sig kunna bestämma över läkare. Föräldrar försöker styra lärare. Kraven på ideella som ställer upp inom barn- och ungdomsidrotten ökar – framför allt från icke-engagerade mammor och pappor. Och många föreningar har svårt att få människor att jobba ideellt.


Inställningen vittnar om att många tar service och engagemang från andra för givet.

Tidsbrist uppges vara en orsak. Men i Riksidrottsförbundets senaste kostnadsrapport framkommer även att föräldrar ofta ser föreningen som en leverantör av en tjänst, snarare än som något man själv är delaktig i. Inom ridsporten kulminerade situationen för några år sedan, vilket ledde till att en klubb ställde in de kommande ponnytävlingarna, eftersom de hade tröttnat på att deras funktionärer blev utskällda och hotade av medföljande föräldrar.

De flesta som har befunnit sig på ett idrottsevenemang för barn vet vilken attityd det handlar om. Det gäller även de som har besökt en underbemannad restaurang eller ett föräldramöte.

Inställningen vittnar om att många tar service och engagemang från andra för givet och därför tror att de kan bete sig hur som helst utan att folk får nog. I förlängningen riskerar synen att göra oss alla till förlorare – när lärarna slutar, funktionärerna stannar hemma och det inte går att få tag i en bakispizza på nyårsdagen.

Läs mer:

Susanne Nyström: Först våldtogs den 72-åriga fransyskan i nästan tio år – nu är hon en feministisk ikon

Susanne Nyström: Vet du vad ”Fanny och Alexander”-jul betyder?

Share.
Exit mobile version